Pâine cu mălai

cornbread 008 jpeg

Pâinea este nelipsită de pe mesele românilor. Diferenţa o face făina sau alte ingrediente. Ingredientul-cheie in acest caz este făina de mălai. Incearca si tu aceasta reteta de paine cu malai.

Preparare: 1 h 50 minute Dificultate: mică

Ingrediente

1 kg făină de grâu albă

6 linguri mălai simplu

30 g drojdie proaspătă

8 linguri ulei

500 ml lapte îndoit cu apă

1 linguriţă zahăr

1 linguriţă sare

Preparare

1. Cerni făina într-un castron mare. Separat, amesteci drojdia cu zahărul, o lingură rasă de făină, adaugi două linguri de lapte călduţ şi laşi la crescut circa 40 de minute, la loc cald.

2. Adaugi maiaua în mijlocul făinii din castron, pui sarea, uleiul, mălaiul şi câte puţin lapte, în timp ce frămânţi. Transferi aluatul  de paine pe planşetă şi îl frămânţi mai energic până devine omogen şi elastic. Îl laşi la dospit circa 30 de minute.

3. Modelezi pâinici, de forma şi gramajul dorite, le aşezi în forme unse sau tapetate cu folie specială pentru copt şi le laşi din nou la crescut încă 30 de minute. Ungi aceasta pâine cu malai cu puţin ulei, să se rumenească frumos deasupra şi introduci formele în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, până se rumeneşte frumos deasupra.

4. Laşi pâinea cu malai să se răcorească în formă şi apoi o scoţi, o acoperi cu un prosop şi o laşi până se răcoreşte suficient pentru a putea fi consumată.

Paine cu ulei de masline

Paine cu ulei de masline

Paine cu nuci

Paine cu nuci

Paine taraneasca

Paine taraneasca