Peşte la grătar cu dovlecei

peste la gratar cu dovlecei jpeg

Îi mulţumim Mariei Filip din Alexandria pentru această reţetă la care de mult timp poftim.

Ingrediente

Pentru peşte

2 fileuri mari de pangasius (poate fi orice peşte) zeama de la o lămâie 2-3 linguri ulei condimente pentru peşte sare piper

Pentru dovleci

6-8 dovlecei

6-7 linguri ulei de măsline

1-2 lămâi

5 căţei usturoi

sare

piper

Mod de preparare

Speli peştele şi îl zvânţi cu un prosop curat sau şerveţele absorbante. Amesteci zeama de lămâie cu uleiul, sare, piper şi condimente de peşte, după gust. Cu dressingul obţinut ungi peştele din belşug. Se pune în formele speciale de peşte pentru grătar şi se aşază pe grătarul încins. Se mai unge din când în când cu dressing.

Speli dovleceii, le tai capetele şi apoi fâşii groase de 5-6 milimetri. Îi stropeşti cu o lingură de ulei şi puţină sare şi-i laşi deoparte. Separat, prepari dressingul. Freci usturoiul pisat cu o linguriţă de sare până obţii o pastă. Adaugi restul de ulei, zeama de lămâie, sare (dacă mai e cazul) şi piper, după gust, şi omogenizezi.

Frigi dovleceii pe ambele părţi. Trebuie să se rumenească în exterior, dar să rămână fermi în interior. Pui dovleceii pe un platou, îi stropeşti cu dressingul şi-i laşi 10 minute ca să se marineze. Serveşti peştele cu garnitura de dovlecei, ornaţi cu felii de lămâie şi pătrunjel.