Prăjitură cu mere

prajitura cu mere jpeg

Mulţumim Mirelei Luca din Târgu Mureş pentru această reţetă.

Ingrediente 10 linguri zahăr 13 linguri apă minerală 1 praf sare 13 linguri ulei esenţă de vanilie ½ linguriţă rasă bicarbonat de sodiu făină, cât cuprinde 2-3 linguri griş 8 mere potrivit de mari 4 linguri zahăr coajă rasă de portocală 1 lingură scorţişoară zahăr pudră

Mod de preparare

Amesteci, într-un vas, până când se dizolvă, apa minerală, zahărul, sarea, apoi adaugi, pe rând, esenţa de vanilie, uleiul şi făina amestecată, în prealabil, cu bicarbonatul de sodiu. Frămânţi până obţii un aluat mai vârtos pe care-l pui pe masa de lucru şi continui să frămânţi, adăugând făină până când aluatul devine moale şi nelipicios. Îl împarţi în două.

Întinzi două foi de dimensiunea tăvii în care coci plăcinta şi o aşezi pe prima într-o tavă tapetată. O presari cu griş. Speli, cureţi şi dai merele prin răzătoare, le amesteci cu cele patru linguri de zahăr, scorţişoara şi coaja răzuită de portocală, apoi torni totul peste aluat şi nivelezi. Presari restul de griş şi aşezi peste umplutură cealaltă foaie, înţepi uşor cu o furculiţă şi dai tava la cuptorul încins 30-35 de minute. Scoţi prăjitura din cuptor, o laşi la răcit şi o serveşti, dacă vrei, pudrată cu zahăr.