Sarmale moldoveneşti fierte în vin
Crăciunul bate la uşă cu desaga plină de bunătăţi şi de cadouri. Daniel-Bertoni Albert, cititor al revistei Click!Poftă bună! vă recomandă o delicioasă reţetă de sarmale moldoveneşti.
Dificultate medie/Preparare: 5 h/ 1 oală
Ingrediente:
2 verze murate
500 g carne de porc tocată
500 g carne de pui tocată
50 g orez
2 ouă
2 cepe medii tăiate mărunt
200 g pastă de tomate
500 ml vin alb
sare, piper, după gust
cimbru
leuştean
mărar
2-3 linguri ulei
300 g afumătură tăiată fâşii
Mod de preparare:
Desfaci foile de la verze, le speli şi, dacă e cazul, le laşi la desărat şi dezacrit, apoi le tai cotoarele, le aşezi pe cele bune pe un platou, iar pe celelalte le tai fideluţă.
Combini ceapa cu orezul, cu carnea tocată, cu ouăle şi cu sare, piper, cimbru, mărar şi leuştean, după gust. Umpli fiecare foaie cu câte o linguriţă de amestec şi rulezi sarmalele. Separat, amesteci varza tăiată fideluţă cu uleiul, cu pasta de tomate şi cu cimbru, după gust.
Aşezi, într-o cratiţă cu fundul mai gros sau într-un vas de lut un strat de varză tăiată, unul de afumătură, sarmalele în straturi şi termini cu un strat de varză. Torni vinul şi 2-3 pahare de apă caldă, acoperi vasul şi îl dai la cuptor, aproximativ 4 ore. Din când în când mişti cratiţa ca să nu se lipească de fund şi să se afume. Completezi, din când în când, zeama scăzută cu apă caldă
Serveşti sarmalele calde cu smântână, alături de mămăligă şi de ardei iute.
FOTO: Arhivă personală