Sarmale moldoveneşti fierte în vin

sarmale jpeg

Crăciunul bate la uşă cu desaga plină de bunătăţi şi de cadouri. Daniel-Bertoni Albert, cititor al revistei Click!Poftă bună! vă recomandă o delicioasă reţetă de sarmale moldoveneşti.

Dificultate medie/Preparare: 5 h/ 1 oală

Ingrediente:

2 verze murate

500 g carne de porc tocată

500 g carne de pui tocată

50 g orez

2 ouă

2 cepe medii tăiate mărunt

200 g pastă de tomate

500 ml vin alb

sare, piper, după gust

cimbru

leuştean

mărar

2-3 linguri ulei

300 g afumătură tăiată fâşii

Mod de preparare:

Desfaci foile de la verze, le speli şi, dacă e cazul, le laşi la desărat şi dezacrit, apoi le tai cotoarele, le aşezi pe cele bune pe un platou, iar pe celelalte le tai fideluţă.

Combini ceapa cu orezul, cu carnea tocată, cu ouăle şi cu sare, piper, cimbru, mărar şi leuştean, după gust.  Umpli fiecare foaie cu câte o linguriţă de amestec şi rulezi sarmalele. Separat, amesteci varza tăiată fideluţă cu uleiul, cu pasta de tomate şi cu cimbru, după gust.

Aşezi, într-o cratiţă cu fundul mai gros sau într-un vas de lut un strat de varză tăiată, unul de afumătură, sarmalele în straturi şi termini cu un strat de varză. Torni vinul şi 2-3 pahare de apă caldă, acoperi vasul şi îl dai la cuptor, aproximativ 4 ore. Din când în când mişti cratiţa ca să nu se lipească de fund şi să se afume. Completezi, din când în când,  zeama scăzută cu apă caldă

Serveşti sarmalele calde cu smântână, alături de mămăligă şi de ardei iute.

 FOTO: Arhivă personală