Tort cu ciocolată şi nucă
Doamna Maria Marinescu din judeţul Vâlcea ne-a trimis reţeta ei de tort cu ciocolată şi nucă.
De ce ai nevoie pentru tort
Ingrediente blat: 8 oua, 150 g zahar, 4 linguri unt topit, 4 linguri cacao, 8 linguri faina, 100 g nuca macinata, 1 varf de cutit cu sare, 1 praf de copt, esenta de vanilie
Ingrediente crema: 400 g unt, 200 g zahar, 100 g cacao pudra, 4 oua,100 g nuca macinata, esenta de vanilie, 2 linguri rom, 4 linguri apa
Ingrediente sirop: 150 ml apa, 100 g zahar, 2 linguri de rom
Ingrediente glazura: 100 g ciocolata, 50 g unt, 50 ml frisca lichida
Cum se prepară tortul
Mod de preparare blat: Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si cu praful de sare. Galbenusurile se amesteca cu untul topit si esenta de vanilie. Galbenusurile amestecate se toarna peste albusurile batute, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt, cacoaua si cu nuca macinata. Se omogenizeaza amestecand usor cu o paleta. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute. Dupa ce s-a copt, se scoate pe un gratar, se lasa la racit si apoi se taie in 4 felii de blat.
Mod de preparare crema: Se freaca pudra de cacao cu untul. Separat se bat albusurile spuma cu zaharul si 2 linguri de rom. Galbenusurile se adauga treptat unul cate unul si apa. Compozitia se pune la bain-marie si se amesteca cu telul in continuare cam vreo 10 minute. Se ia de pe foc si se adauga untul amestecat cu pudra de cacao si esenta de vanilie. Se amesteca pana cand compozitia se ingroasa ca o crema. Se adauga nuca macinata si se amesteca usor.
Mod de preparare sirop: Se pune apa impreuna cu zaharul la fiert pentru cateva minute cu zaharul. Se lasa la racit, dupa care se adauga romul.
Mod de preparare glazura: Ciocolata se rupe bucatele si se topeste impreuna cu untul si frisca lichida. Cand incepe sa fiarba se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Blaturile se insiropeaza bine. Crema de ciocolata se repartizeaza intre blaturile insiropate. Se pune la rece pentru cel putin 30 de minute. Se acopera apoi cu glazura de ciocolata si se orneaza cu nuca macinata, ciocolata cu lapte si ciocolata alba razuita.