Tort cu cremă de cacao
Mulţumim Iolandei Done din Ploieşti pentru această reţetă.
Ingrediente
Pentru blat 6 ouă 1 cană zahăr 2 căni făină 2 prafuri de copt coajă de lămâie rasă oţet
1 pahar apă
2 linguri zahăr
esenţă rom, după gust
1 pachet unt
5 linguri cacao
3 linguri zahăr
5 linguri făină
500 ml lapte
frişcă
ciocolată menaj
Mod de preparare
Pentru blat, separi gălbenuşurile de albuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu zahărul, făina, cele două pliculeţe de praf de copt, stinse în puţin oţet şi cu coaja de lămâie. Separat, mixezi albuşurile spumă tare, apoi le încorporezi, cu o spatulă, uşor, în amestecul de gălbenuşuri. Torni aluatul într-o tavă tapetată şi o dai la cuptorul încins până trece testul scobitorii. Laşi blatul la răcit, apoi îl tai în două felii.
Pentru sirop, amesteci apa cu zahărul, le fierbi până când se îngroaşă uşor, dai de pe foc, laşi la răcorit şi torni esenţa de rom. Însiropezi cele două felii de blat.
Pentru cremă, pui, la foc mic, laptele, amestecat cu făina, zahărul, cacaua şi laşi la fiert, amestecând constant, până obţii o cremă groasă. Ţii la răcorit şi, când este călduţă, încorporezi untul moale până obţii o cremă fluidă.
Întinzi pe prima felie de blat însiropată o parte din cremă, o aşezi pe cealaltă şi îmbraci totul în cremă. Decorezi tortul cu frişcă şi ciocolată rasă.