Dulceaţă de afine

dulceata de afine jpeg

Afinele sunt fructe excelente pentru sănătatea omului, ar trebui consumate din plin în acest sezon. Pentru cine se satură de afine proaspete, nu trebuie să uite de cea mai bună dulceaţă, cea de afine. Dulceaţa de afine e perfectă pentru deserturi precum papanaşi, dar este la fel de bună şi simplă pe pâine cu unt.

Afinele conţin mangan, calciu, fier, fosfor şi selenium, dar şi vitaminele A, E şi K. ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, întăreşte vasele sangvine, îmbunătăţeşte memoria, au efect calmant şi de întinerire şi normalizează funcţionarea sistemului cadrio-vascular.

Ingrediente Dulceaţă de afine:

  • 450 de grame de zahăr
  • 1 kg afine proaspete
  • 1 baton scorţişoară sau 4 cuişoare

Mod de preparare Dulceaţă de afine:

Fructele se curăţă bine de codiţe şi alte impurităţi în câteva ape. Se acoperă apoi cu zahăr şi se lasă timp de o oră la macerat. Dacă vrei să le laşi mai mult, nu este problemă, dar asigură-te să fie la loc friguros.

Se pun la fiert la foc mic, afinele vor începe să îşi lase sucul. În 15 minute ar trebui să se lase sucul, de aici se mai lasă pe foc 1 minut. Se amestecă continuu să nu se prindă de fundul cratiţei cu o lingură de lemn.

Afinele se scurg bine de tot sucul timp de 10 minute, apoi sucul se pune cu mirodeniile înapoi pe foc încă 20 de minute. În tot acest timp, se înlătură spuma groasă care se formează deasupra dulceţii. După ce a fiert siropul 20 de minute, se pun şi afinele li se mai lasă pe foc încă 8 minute de când începe să clocotească.

Dulceaţa de afine se pune fierbinte în borcanele sterilizate şi foarte fierbinţi. După ce se umplu, se şterge gura borcanului, se pune capacul şi se strânge bine. Borcanele se întorc invers (cu capul în jos) pentru a se crea un vid şi se lasă aşa timp de 10 minute. Se învelesc apoi în pături şi se lasă peste noapte aşa. Se păstrează apoi la loc răcoros, în beci sau cămară.