Friptură de Crăciun
Ingrediente: 2,5 kg pulpă de porc, 2 morcovi, 2 cepe, 2 bucăţi albitură sau o ţelină, ½ linguriţă piper proaspăt măcinat, 4 căţei usturoi, 3-4 linguri ulei, 1 lingură sare, cimbru, măghiran, salvie
Mod de preparare:Număr porţii: 6 Timp de preparare: 120 min Dificultate: mică
Legumele se curăţă şi se taie bucăţi. Ceapa, dacă este mai mică, se taie în două, dacă nu în patru, morcovii şi albitura în trei. Se stropeşte o tavă cu ulei, se pun toate le gumele tăiate pe mijlocul tăvii, una lângă alta. Carnea se şterge cu un prosop curat, nu se spală, se scot bucăţile de grăsime, nu cea care acoperă pulpa, ci acelea care sunt pe dedesubt. Se pisează usturoiul şi se amestecă cu uleiul, sarea, piperul, cimbru, salvie şi măghiran, după gust.
Cu acest amestec, se ma sează cu mâinile bucata de carne. Aceasta se aşa ză peste legume, acoperindu-le în totalitate. Se introduce carnea în cuptorul preîncălzit la 200-230 de grade şi se ţine 10-12 minute la mijlocul cuptorului. Se reduce temperatura la 175 de grade şi se lasă carnea să se coacă timp de o oră şi 15 minute.
Se poate servi cu legumele ca atare sau făcute piure cu puţină supă de pui.