Ce se întâmplă la 15 minute după ce mănânci sparanghel. Efectul ciudat asupra organismului

Timp de o aproximativ o lună, este sezonul sparanghelului, o legumă care se recoltează și se consumă la sfârșit de primăvară și început de vară. Există sparanghel alb și verde, de fapt, aceeași specie, doar că ultimul este expus la lumină și sintetizează clorofila, de unde și culoarea verde.

sparanghel shutterstock 1079174849 jpg

Sparanghelul este în plin sezon la sfârșitul primăverii FOTO Shutterstock

Tulpinile de sparanghel au o parte fibroasă spre bază, care nu se consumă. Atunci când îl gătiți, îl îndoiți uşor, iar acesta se va rupe exact de unde poate fi consumat. Se consumă partea fragedă, dinspre vârf.

Această legumă face parte din categoria superalimentelor, care au devenit din ce în ce mai populare, mai ales în lista recomandărilor date de nutriţionişti. Superalimentele reprezintă acea clasă de alimente care conţin foarte mulţi nutrienţi: legume, fructe, cereale, peşte, seminţe şi fructe de pădure, cu un mare procentaj de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase şi antioxidanţi.

Află cum gătești o rețetă delicioasă recomandată de Nicolai Tand: Sparanghel cu ou poşat

Sparangelul intră și el în această categorie, deoarece este bogat în vitamine şi minerale precum vitaminele A, C, E, K şi B6, dar şi acid folic, fier, cupru, calciu, proteine şi fibre. Pe lângă faptul că acesta conţine o cantitate scăzută de grăsimi şi calorii (numai 20 de calorii la 100 de grame), are în componență fibre solubile, ideale în procesul de slăbire, pentru că se digeră foarte uşor şi oferă senzaţia de saţietate.

Efectul ciudat al sparaghelului

Numai că, pe lângă aceste beneficii, sparanghelul are și un efect secundar. Nu este periculos, dar este neplăcut pentru cei care consumă această legumă. Mai exact, după ce îl mănânci, urina miroase ciudat, din cauza faptului că această legumă conține un acid care, atunci când este metabolizat de către organism, se transformă în amoniac și sulf. Fiind volatili, mirosul urât este perceput imediat.

Mirosul poate fi de-a dreptul respingător în unele cazuri, poate apărea la 15-30 de minute după masă și poate dura până la 10 ore. Totuși, unele studii restrânse sugerează că unele persoane nu se confruntă cu această problemă după ce consumă sparanghel.