Budincă cu fructe uscate
Deserturile sunt bucuria celor mici de Crăciun, dar nici cei mari nu pot rezista aromelor inconfundabile care umplu casa. Vă prezentăm o reţetă de budincă cu fructe uscate, potrivită pentru zilele de Sărbători petrecute în familie.
Dificultate medie/Preparare: 6 h/ 1 budincă
Ingrediente
300 g stafide aurii
100 g stafide brune
100 g smochine uscate
100 g curmale
100 g caise uscate
100 g prune uscate
100 g migdale
200 g făină
200 gbiscuiţi simpli, măcinaţi
100 ml coniac
100 g unt
100 g zahăr brun
5 ouă
coajă rasă de 1 lămâie şi 1 portocală
1 linguriţă scorţişoară măcinată
1/4 linguriţă nucşoară rasă
1/4 linguriţă ienibahar măcinat
1 linguriţă ghimbir
Mod de preparare:
Toci frosier migdalele şi le amesteci cu smochinele, curmalele, caisele, prunele, tăiate mărunt, şi stafidele. Torni peste ele coniac, le acoperi şi le laşi la macerat 24 de ore.
Freci untul cu zahărul până devin o spumă fină, adaugi coajă rasă de lămâie şi de portocală, apoi ouăle, fructele macerate, scorţişoara, nucşoara, ienibaharul şi ghimbirul. Adaugi biscuiţii măcinaţi şi făina şi amesteci bine
Torni compoziţia într-un vas termorezistent uns cu unt, presând bine, acoperi cu un capac, uns şi el cu unt, aşezi deasupra o greutate şi fierbi bolul la bain-marie aproximativ cinci ore, având grijă ca apa să-l acopere până la jumătate din înălţimea lui tot timpul. Laşi budinca la răcit în aceeaşi poziţie până se întăreşte compoziţia.
O răstorni cu grijă pe un platou adânc, îndepărtezi bolul şi decorezi cu fructe proaspete, după inspiraţie. O laşi la rece până în momentul servirii.