Budincă cu fructe uscate

budinca1 jpeg

Deserturile sunt bucuria celor mici de Crăciun, dar nici cei mari nu pot rezista aromelor inconfundabile care umplu casa. Vă prezentăm o reţetă de budincă cu fructe uscate, potrivită pentru zilele de Sărbători petrecute în familie.

Dificultate medie/Preparare: 6 h/ 1 budincă

Ingrediente

300 g stafide aurii

100 g stafide brune

100 g smochine uscate

100 g curmale

100 g caise uscate

100 g prune uscate

100 g migdale

200 g făină

200 gbiscuiţi simpli, măcinaţi

100 ml coniac

100 g unt

100 g zahăr brun

5 ouă

coajă rasă de 1 lămâie şi 1 portocală

1 linguriţă scorţişoară măcinată

1/4 linguriţă nucşoară rasă

1/4 linguriţă ienibahar măcinat

1 linguriţă ghimbir

Mod de preparare:

Toci frosier migdalele şi le amesteci cu smochinele, curmalele, caisele, prunele, tăiate mărunt, şi stafidele. Torni peste ele coniac, le acoperi şi le laşi la macerat 24 de ore.

Freci untul cu zahărul până devin o spumă fină, adaugi coajă rasă de lămâie şi de portocală, apoi ouăle, fructele macerate, scorţişoara, nucşoara, ienibaharul şi ghimbirul. Adaugi biscuiţii măcinaţi şi făina şi amesteci bine

Torni compoziţia într-un vas termorezistent uns cu unt, presând bine, acoperi cu un capac, uns şi el cu unt, aşezi deasupra o greutate şi fierbi bolul la bain-marie aproximativ cinci ore, având grijă ca apa să-l acopere până la jumătate din înălţimea lui tot timpul. Laşi budinca la răcit în aceeaşi poziţie până se întăreşte compoziţia.

O răstorni cu grijă pe un platou adânc, îndepărtezi ­bolul şi decorezi cu fructe proaspete, ­după inspiraţie. O laşi la rece ­până în momentul servirii.