Cozonac răsucit cu ciocolată şi nuci

1 cozonac rasucit png png

Îţi prezentăm o reţetă care îţi va umple casa de aroma sărbătorilor. Un cozonac împletit, plin de ciocolată şi pufos, pe care să îl aşezi la loc de cinste pe masa de Paşte. Este alternativa mai modernă la clasicul cozonac, iar dacă vrei îl poţi umple cu tot felul de creme, de la vanilie sau nucă de cocos, până la mousse de ciocolată ori smochine.

Ingrediente pentru cozonac răsucit:

Pentru aluat 500 g făină 250 ml lapte 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii 150 g zahăr 1 plic zahăr vanilat 50 ml ulei 50 g unt 3 gălbenuşuri 3 picături ulei esenţial de lămâie 1 praf de sare Pentru umplutură 400 g nuci mărunţite 50 g cacao pudră 50 g lapte praf 50 g zahăr 150 ml apă caldă Pentru uns 1 gălbenuş 2 linguri lapte 50 g seminţe de susan Pentru sirop 150 ml apă 400 g zahăr 1 fiolă esenţă de rom 1 fiolă esenţă vanilie

Mod de preparare cozonac răsucit:

Pentru aluat, amesteci drojdia Secretul Bunicii cu o linguriţă de zahăr, două linguri de lapte cald şi o lingură de făină. O laşi deoparte 10 minute. Cerni făina de două ori, faci în mijloc o adâncitură, torni laptele călduţ, adaugi zahărul, zahărul vanilat, gălbenuşurile, sarea, uleiul esenţial şi maiaua.

Combini uleiul cu untul topit şi, în timp ce frămânţi, încorporezi amestecul în aluat, îl frămânţi până nu se mai lipeşte de mâini şi devine elastic. Laşi aluatul la dospit, la loc cald, acoperit cu un prosop, o oră. Între timp, pregăteşti umplutura.

Combini nucile mărunţite cu zahărul şi cu pudra de cacao. Adaugi laptele praf şi omogenizezi. Torni apa călduţă, puţin câte puţin, amestecând continuu până obţii o compoziţie cremoasă, de consistenţa unui gem.

Aluatul dospit îl împarţi în două. Întinzi cu sucitorul fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu făină şi aşezi peste ele umplutura de nuci şi o netezeşti. Rulezi fiecare foaie umplută, apoi le tai pe lungime cu un cuţit ascuţit. Împleteşti cele două suluri crestate şi formezi un colac pe care îl aşezi pe o tavă cu hârtie de copt.

Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte, la loc cald, 45 de minute. Ungi cozonacul cu gălbenuşul amestecat cu lapte, presari seminţele de susan şi îl coci 45 de minute, la 180 °C.

Pentru sirop, pui pe foc apa cu zahărul. Laşi să fiarbă la foc mic, fără să amesteci, până când zahărul s-a topit. După ce s-a răcit puţin, adaugi esenţa de rom şi de vanilie, apoi ungi, cu o pensulă, cozonacul fierbinte până absoarbe tot siropul.