Profiterol cu ciuperci și praz
La prima vedere pare destul de complicat de preparat, însă cu puţină răbdare şi îndemânare te poţi bucura de acest fabulos aperitiv.
Ingrediente pentru profiterol cu ciuperci și praz
Pentru aluat:
150 g făină albă
80 g unt
4 ouă
200 g parmezan ras
½ legătură pătrunjel tocat
250 ml apă
sare
Pentru umplutură:
40 g unt
25 g făină albă
100 g ciuperci de la conservă
200 ml lapte
70 g praz
150 g parmezan ras
1 ou
sare
piper
nucșoară
Cum faci profiterol cu ciuperci și praz
Într-o crăticioară, pui untul tăiat cubulețe cu apa și cu puțină sare, lași să clocotească și adaugi în ploaie făina, amestecând constant. Lași să fiarbă întreaga compoziție 2 minute, apoi o dai la răcit.
În compoziția răcită, adaugi ouăle, parmezanul și pătrunjelul tocat și amesteci până obții un aluat omogen și puțin cleios.
Cu ajutorul unui cornet de patiserie, formezi gogoșele pe o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină și le dai la cuptor 25 de minute, după care le lași la răcit.
Tai mărunt prazul, îl călești puțin în unt cu ciupercile tocate și le lași deoparte să se scurgă de ulei. Topești untul pentru umplutură într-o tigaie mai adâncă, adaugi făina și amesteci constant cu un tel.
Când făina a căpătat nuanța maro, torni laptele treptat, amestecând continuu până dă în clocot și se formează o cremă densă. Dai tigaia deoparte și adaugi cât e compoziția caldă nucșoara, sarea, piperul, prazul și cipercile, parmezanul ras și oul bătut bine. Amesteci pentru omogenizare.
Tai gogoșelele în două, le umpli cu crema cu ciuperci și praz și le dai la cuptor 3 minute. Se servesc calde.