Steluţă cu marţipan
Un astfel de tort cu marţipan trebuie să fie atracţia centrală pentru sfârşitul unei mese îmbelşugate.
De ce ai nevoie pentru steluţă cu marţipan
Pentru blat:
180 g zahăr
6 ouă
80 g făină
60 g amidon
60 g cacao
1 plic zahăr vanilat
Pentru cremă
250 ml smântână dulce
4 gălbenuşuri
100 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
250 g unt
3 linguri ness
2 linguri rom
Pentru decor:
zahăr pudră
steluţe de marţipan
Cum se prepară steluţă cu marţipan
Pentru blat, freci spumă gălbenuşurile cu jumătate din zahăr şi zahărul vanilat. Încorporezi făina amestecată cu amidonul şi cacaua. Baţi albuşurile spumă cu restul de zahăr şi le încorporezi în gălbenuşuri, amestecând uşor, de jos în sus.
Împarţi aluatul în două. Pui prima parte într-o formă de tort unsă şi tapetată şi coci în cuptorul încins circa 30 de minute. Procedezi la fel şi cu aluatul rămas. Răstorni blaturile şi le laşi să se răcească minimum două ore pe un grătar. Decupezi blaturile în formă de stea.
Pentru cremă, încălzeşti smântâna fără să fiarbă şi tragi vasul de pe foc. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, adaugi smântâna fierbinte şi freci energic la bain-marie până se îngroaşă. Muţi vasul în apă rece şi continui baterea. Adaugi untul încălzit la temperatura camerei şi mixezi 10 minute, până ce crema devine spumoasă şi albă. Adaugi romul şi nessul şi amesteci bine.
Pui crema în poş şi o aşezi pe primul blat. Acoperi cu al doilea blat, presari cu zahăr pudră şi ornezi cu steluţe din marţipan. Laşi la rece câteva ore înainte de a fi servit.