Tort de mere, reţeta pentru ocazii deosebite

Apple Cake jpeg

Cea mai la îndemână prăjitură pe care ne-o făceau bunicile era prăjitura cu mere. Fructele erau la discreţie iarna, aşa că răsfăţul era garantat. Unde mai pui că deserturile cu mere se prepară uşor, iar gustul lor este chiar şi pe placul celor mai mofturoşi.

De ce ai nevoie pentru blat

Pentru blat

6 ouă

1 pahar zahăr

1 pahar făină

Pentru umplutură

150 g gem de căpşuni

100 g gem de mere

1 kg mere

2 plicuri gelatină

350 ml apă

zeama de la 1 lămâie

100 g zahăr + 3 linguri de zahăr

Pentru decor

200 g smântână pentru frişcă

150 g zahăr

2 mere feliate

merişoare

fulgi de migdale

Cum se prepară tortul

Pentru a pregăti blatul, baţi ouăle cu zahărul 15 minute, până obţii o compoziţie albă şi pufoasă. Adaugi făina treptat şi amesteci uşor cu o lingură. Întinzi hârtie de copt şi ungi cu unt  2 tăvi rotunde. Torni compoziţia de aluat şi le dai la cuptorul preîncălzit 20-25 de minute. Când sunt gata, laşi blaturile să se răcească 10 minute în tăvi, apoi le aşezi pe două grătare.

Pentru umplutură, tai merele cubuleţe, le combini cu zeama de lămâie şi cu 100 g zahăr, apoi le pui pe foc. Le amesteci uşor până îşi lasă zeama. Separat, combini gelatina cu apa şi cele 3 linguri de zahăr, o aşezi pe foc până începe să dea în clocot, apoi o amesteci cu merele.

Unul dintre cele două blaturi îl împarţi în trei. Pentru a reuşi acest pas, foloseşte o aţă groasă. Ungi fiecare bucată de blat cu gemul de căpşuni şi le aranjezi într-o tavă rotundă cu pereţii detaşabili. Torni umplutura de mere. Cealaltă bucată de blat o tai în două. O jumătate o pui peste compoziţia de mere, apoi o ungi cu gemul de mere şi acoperi cu cealaltă jumătate de blat. Dai prăjitura la frigider 2 ore. Ulterior, scoţi inelul detaşabil al tăvii şi decorezi prăjitura cu frişca rece bătută cu zahărul, cu merele, fulgii de migdale şi cu merişoare.