Tort festiv

Tort festiv jpeg

Preparare 3 h Dificultate medie Porţii 8

Ingrediente:

140 g făină

175 ml lapte

150 g zahăr

3 ouă

50 g unt

70 g ciocolată neagră

1 pliculeţ praf de copt

400 ml smântână cu 42% grăsime

45 g zahăr pudră

125 g ciocolată cu lapte

câteva linguri de compot pentru însiropat

60 g smântână cu 42% grăsime

20 g zahăr

10 g cacao

miez de nucă

Mod de preparare:

Pentru blat, amesteci o parte din zahăr (110 g) cu o parte din lapte (100 ml), le pui pe foc şi le laşi până încep să fiarbă. Între timp, topeşti ciocolata cu untul pe baie de aburi şi amesteci continuu.

Gălbenuşurile, separate de albuşuri, le baţi cu mixerul până devin o cremă. În timp ce le mixezi, torni restul de lapte proaspăt fiert şi continui să baţi 10-15 minute şi le adaugi în compoziţia de ciocolată cu unt topit. Baţi cu mixerul albuşurile cu zahărul rămas până devin o spumă, le adaugi în compoziţie şi le încorporezi cu un tel. Torni în ploaie făina şi praful de copt şi amesteci până se omogenizează toate ingredientele. Pui compoziţia într-o tavă cu diametrul de 24 cm şi o dai la cuptor 35 de minute.

Pentru cremă, topeşti ciocolata pe baie de aburi, iar într-un bol baţi smântâna cu zahărul pudră. Când ciocolata devine lichidă, adaugi câte puţin din smântâna bătută şi amesteci continuu.

Blatul copt şi răcit îl tai în trei părţi egale, îl însiropezi cu compot şi ungi fiecare foaie cu crema de ciocolată.

Pentru decor, baţi cu mixerul smântâna, zahărul, cacaua şi „îmbraci“ tortul cu crema obţinută. Pe deasupra îl decorezi cu miez de nucă şi presari pudră de cacao.

Ţii tortul la frigider cel puţin 8 ore înainte de a-l servi.