Vinetele sunt, de fapt, fructe şi au fost aduse în Europa de arabi. Ele conţin o substanţă numită solanină, care poate deveni toxică dacă sunt consumate în cantităţi mari. De altfel, în secolul al XIII-lea, locuitorii din unele zone ale Italiei credeau că vinetele pot provoca nebunie.

 

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 2 roşii medii
  • 500 g carne tocată de vită
  • ½ legătură pătrunjel
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • 1 linguriţă nucşoară
  • 1 ou
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 3 linguri ulei
  • unt, pentru uns
  • sare, după gust
  • piper, după gust

Pentru sosul Bechamel

  • 50 g făină albă
  • 100 g caşcaval ras
  • 2 linguri unt
  • 500 ml lapte 3,5% grăsime
  • sare, după gust
  • piper, după gust

Mod de preparare 

Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Cureţi, speli şi tai vinetele în felii de 1 cm grosime fiecare. Presari sare, le laşi la scurs, apoi le frigi pe grătar, câte 2 minute pe fiecare parte.

Pentru umplutură, încingi uleiul, sotezi ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, apoi adaugi carnea, pătrunjelul mărunţit, cimbrul uscat, nucşoara, pasta de tomate şi asezonezi cu sare şi piper. Amesteci şi laşi să se rumenească la foc mediu, apoi dai tigaia deoparte la răcit şi încorporezi oul.

Pentru sos, topeşti untul într-o cratiţă şi cerni făina. Amesteci până se încorporează, apoi torni laptele treptat, amestecând continuu cu telul în formă de pară. După ce a dat într-un clocot, dai cratiţa deoparte, adaugi jumătate din cantitatea de caşcaval ras, asezonezi cu sare şi piper şi amesteci.

Ungi o tavă rotundă cu puţin unt şi aşezi, la bază, un strat de vinete, apoi umplutura de carne şi, deasupra, feliile de vinete, apoi felii de roşii. Torni sosul Bechamel, presari restul de caşcaval ras şi dai tava la cuptor 35-40 de minute. Serveşti musacaua caldă şi o decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock.com 

Încearcă şi reţeta de Vinete în bulion

Loading...