Păstrăv cu vin roşu (reţetă pentru dezlegările la peşte)

f6408f4583d04eb3798bd8b1d149de57 L jpeg

Dacă la 11 februarie a fost lăsatul secului pentru carne, după o săptămână creştinii se vor înfrâna să mai guste lactate sau ouă, începând astfel săptămânile de post. Azi gătim mai iute pentru dezlegările la peşte, prima urmând să fie mâine.

De la 12 februarie, deja oalele mari şi primitoare în care se pregătiseră până atunci bucate de soi, au fost puse sub cheie. A venit vremea legumelor de tot felul şi a fierturilor îmbogăţite cu plante aromate, ca să nu ducă meseanul prea tare dorul celor de dinainte de post. Fiecare zi din Săptămâna Mare (numele pe care-l poartă primele şapte zile ale Postului Paştelui) are câte un nume, ales cu dichis. În Joia Furnicii (sau Joia Iepelor), este obiceiul ca oamenii să meargă pe câmp şi să semene păpuşoi. Se pregătesc turte din mălai, presărate cu brânză sărată. Pentru a îndepărta pagubele, "La facerea focului, mâncând turta, zic: «Eu mănânc brânză şi unt, voi să vă mâncaţi una pe alta. Din casa mea să fugiţi, să nu mai fiţi.» îngroapă apoi o bucăţică de turtă în bălegarul din foc." Dar noi azi vom învăţa a găti peşte, să ne fie de folos în cele câteva zile de dezlegare din Postul cel mare al Paştilor, ce va urma, o dată cu lăsatul secului de brânză, duminica viitoare. Dar şi pentru ziua de mâine, când iarăşi e dezlegare la peşte.

Păstrăv cu vin roşu

Ai trebuinţă de: doi păstrăvi, 500 g roşii, 300 g ciuperci, 150 g arpagic, o legătură de pătrunjel, o ceapă, 4 căţei de usturoi, 500 ml vin roşu, 75 ml ulei de floarea soarelui, 500 ml apă, sare, piper.

Ciiteşte mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

RETETE ROMANESTI