Păstrăv la grătar cu mujdei, după reţeta chefului Bogdan Alexandrescu

2 pastrav la gratar cu mujdei jpg jpeg

Bogdan Alexandrescu, alias chef Dexter, a avut un traseu profesional fulminant după participarea la Masterchef. O perioadă, a lucrat la Paris, la restaurantul Ibrik, unde a adus în atenţia clienţilor francezi preparate din bucătăria românească. Această reţetă de păstrăv la grătar se prepară uşor, iar rezultatul este fabulos.

„În Franţa, clienţii s-au cam plictisit de gastronomie fină, floricele, decoruri, fusion şi alte lucruri de genul acesta şi s-au întors către bucătăria asta a bunicii, către mâncărurile gătite lent, nepretenţioase, care nu sunt foarte aspectuoase, dar sunt extraordinar de gustoase. Şi cum francezii nu gătesc aproape deloc acasă, sunt încântaţi să găsească la noi aceste gusturi. Eu am fost surprins să văd că francezii, care sunt părinţii sosurilor, uitaseră de mujdei. Jumătate din clienţi iau bolul în mână, îl miros, îl gustă, mă întreabă ce e. Şi, culmea, noi am preluat mujdeiul de la francezi, în perioada interbelică, atunci când în România erau foarte multe influenţe gastronomice din Franţa. Ei bine, la noi, mujdeiul a tămas, iar francezii au uitat de el. Iar acum francezii redescoperă, fascinaţi, la noi, mujdeiul“, declarat chef Dexter.

Folosind câteva ingrediente simple, ierburi şi mirodenii, chef Dexter a transformat un preparat banal într-unul special. Iată cum îl poţi prepara şi tu acasă.

Ingrediente

  • 4 păstrăvi evisceraţi
  • 2 lămâi
  • 200 g boabe de muştar
  • 50 g unt
  • 4 crenguţe de cimbrişor
  • 100 ml oţet de cidru
  • 40 ml ulei de măsline
  • 6 căţei de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Ungi păstrăvii cu puţin ulei de măsline şi îi dai cu sare şi piper, după gust. În interior, le pui câte 2 felii groase de lămâie şi câte 1 crenguţă de cimbrişor. Îi ţii la temperatura camerei 10 minute.

Pui boabele de muştar în apă cu sare, le dai într-un clocot, le clăteşti bine, le scurgi şi le amesteci cu oţetul de cidru şi cu puţin ulei de măsline.

Încingi grătarul şi frigi păstrăvii câte 3-5 minute pe fiecare parte.

Între timp, faci mujdeiul. Toci în blender căţeii de usturoi, îi amesteci cu câţiva stropi de ulei, cu sare, cu piper, după gust şi cu 2 linguri de apă. Serveşti păstrăvii cu mujdei, cu seminţele de muştar marinate şi decoraţi, după imaginaţie.

FOTO Arhivă personală