Când vine vorba de deserturi, gusturile româneşti rămân la loc de cinste. Aşa este şi această reţetă de plăcintă cu prune şi nuci, un dulce care te va cuceri de la prima înghiţitură. Reţetă oferită de Viorica Trică din Râmnicu Vâlcea.

Ingrediente pentru plăcintă cu prune şi nuci

Pentru aluat

  • 1 ou
  • 150 g iaurt gras
  • 75 ml ulei
  • 7 g drojdie proaspătă
  • 2 linguri lapte
  • 1 linguriţă zahăr
  • 1 linguriţă sare
  • 350 g făină

Pentru umplutură

  • 200 g miez de nuci
  • 150 g zahăr
  • 800 g prune fără sâmburi
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 2 linguriţe zahăr vanilat
  • 4 linguri amidon

Pentru decor

  • 1 gălbenuş
  • jumătăţi de nuci
  • zahăr pudră vanilat

Mod de preparare Plăcintă cu prune şi nuci

1 Pentru aluat, pui într-un castron mic drojdia, zahărul şi laptele călduţ şi amesteci bine. O laşi deoparte câteva minute.

2 Separat, răstorni făina într-un vas mai mare, o amesteci cu sarea şi faci o gropiţă în ea. Adaugi oul, iaurtul, uleiul şi amestecul de lapte cu drojdie. Frămânţi până obţii un aluat moale şi mătăsos. Dacă mai este nevoie, mai pui făină. Împarţi aluatul în două părţi egale, le înfăşori pe fiecare în parte în folie şi le laşi deoparte 15 minute.

3 Încingi cuptorul, răstorni miezul de nuci într-o tavă şi o dai la cuptor 7-8 minute, o laşi la răcorit 2-3 minute şi le răstorni pe un prosop curat, le freci între palme ca să le îndepărtezi cojile, apoi le zdrobeşti.

4 Pentru umplutură, tai prunele în bucăţi potrivite, adaugi cele două tipuri de zahăr, scorţişoara, amidonul, amesteci şi laşi deoparte. Întinzi prima bucată de aluat, o aşezi în tava tapetată, presari nucile, apoi prunele şi nivelezi uşor. Întinzi foaia de aluat rămasă, o aşezi peste umplutură şi îi sigilezi bine marginile. Ungi plăcinta cu gălbenuşul bătut, faci 5-6 crestături ca să se elimine aburul format şi aşezi pe margine jumătăţi de nuci. O dai la cuptor, la 180 °C, până se rumeneşte frumos. 5O serveşti decorată cu zahăr pudră vanilat.

Poftă bună!

Loading...