5 paşi pentru a pregăti chifteluţe suedeze ca la carte

chiftelute suedeze jpeg

Delicioasele chifteluţe suedeze, la fel ca toate reţetele tradiţionale, au sute poate chiar mii de variante, dar ceea ce au aproape toate în comun este faptul că sunt făcute din carne tocată de porc şi de vită, conţin lapte şi pâine (ca agent care leagă compoziţia) şi sunt acoperite de un sos bogat şi delicios. Bineînţeles, un ingredient pe care clasica reţetă de chifteluţe suedeze îl are la bază este dulceaţa de merişoare.

1. Carnea pentru chifteluţe suedeze

Un singur tip de carne nu va fi de ajuns. Pentru a obţine cea mai bună textură şi o savoare aparte, trebuie să combini carnea de porc şi carnea de vită. Unele reţete pot include chiar bucăţi mai grase de carne de porc, tocată, şi puţin bacon, pentru un plus de gust. Împreună, cele trei tipuri de carne (alături de pâinea înmuiată în lapte) vor menţine chifteluţele moi şi vor produce suficientă grăsime pentru ca tu să faci un sos extraordinar.

2. Condimentele pentru chifteluţe suedeze

La fel ca orice reţetă care are o paletă largă de variante, şi aceste chifteluţe suedeze pot fi asezonate cu un număr cât mai mare de ierburi aromatice şi condimente, după preferinţă. De exemplu, o reţetă poate să aibă pe lista de ingrediente: piper alb, ienibahar, ghimbir şi nucşoară în cantităţi mici.

3. Chifteluţe suedeze: prăjite sau la cuptor?

Reţetele de chifteluţe de pretutindeni se confruntă cu această dilemă. Însă alegerea este a ta. O reţetă delicioasă necesită prăjirea chifteluţelor, în vreme ce o altă variantă îţi cere să le dai la cuptor. Chiftelele mici, de mărimea unei nuci, au timp suficient să se facă şi să se pătrundă dacă alegi doar să le prăjeşti. Opţiunea de la le da la cuptor, să se coacă, este indicată atunci când ai chiftele mai mari. În acest caz, este mai bine decât să le prăjeşti, chiar dacă nu vor avea aceeaşi crustă rumenită şi maronie pe care o capătă în ulei.

4. Sosul pentru chifteluţe suedeze

Te întrebi dacă ai nevoie de un sos (sau „gravy”, cum spun americanii) pentru aceste chifteluţe suedeze? Depinde dacă vrei sau nu să le serveşti cu sos. Unii sunt de părere că cel mai bine ar fi să optezi pentru varianta de chifteluţe suedeze cu sos, mai ales când acesta este foarte uşor de preparat, prin simpla adăugare în tigaie a unei mici cantităţi de făină, unt şi - cel mai important - o smântână gustoasă şi cu un conţinut ridicat de grăsime.

5. Nu renunţa la dulceaţa de merişoare

Acest tip de dulceaţă reprezintă acompaniamentul clasic pentru chifteluţele suedeze. Nu poţi avea chifteluţe suedeze fără să ai pe farfurie şi puţină dulceaţă de merişoare. La fel ca în cazul mozzarellei şi roşiilor, unii bucătari subliniază că nici chifteluţele nu pot fi despărţite de partenerul lor, dulceaţa.

Foto: www.thekitchn.com

www.thekitchn.com