Alimente bogate în calciu

1 oua de prepelita jpg jpeg

Este necesar să consumi alimente bogate în calciu pentru întărirea oaselor. Sistemul osos este o structură complexă legată prin ligamente, tendoane şi cartilaje. Acesta participă la îndeplinirea mai multor funcţii importante din organism, principalul său rol fiind de a oferi sprijin şi mobilitate corpului, pentru ca acesta să-şi poată îndeplini nenumăratele activităţi.

În plus, sistemul osos joacă un rol vital în producţia de eritrocite şi leucocite şi în depozitarea unei cantităţi mari de nutrienţi.

Însă oasele sunt expuse unui număr mare de factori care le pot deteriora. Prin urmare, putem dezvolta diverse boli complexe şi greu de tratat, care ne diminuează calitatea vieţii.

Din fericire, afecţiunile sistemului osos pot fi prevenite prin menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi prin mărirea aportului anumitor alimente care ajută la întărirea oaselor.

Întrucât este un subiect interesant pentru multe persoane, astăzi îţi prezentăm 8 alimente bogate în calciu benefice pentru sistemul osos.

Iată care sunt ele!

1. Ouăle sunt alimente bogate în calciu ce ajută la întărirea oaselor Ouăle sunt alimente bogate în calciu Ouăle sunt printre cele mai bune opţiuni pentru menţinerea sănătăţii oaselor. Pe lângă vitamine şi minerale, acestea conţin şi aminoacizi esenţiali.

Gălbenuşul conţine o cantitate considerabilă de calciu, contribuind la păstrarea densităţii oaselor. Însă cea mai mare concentraţie a acestui mineral se găseşte în cojile de ou. Deşi acestea nu au un gust prea plăcut, poţi să le macini şi să le adaugi în diverse reţete.

2. Spanacul

Pe lângă faptul că este o sursă semnificativă de antioxidanţi, spanacul este şi una dintre legumele cele mai bogate în calciu.

O porţie de 100 g de spanac proaspăt (în jur de 3 căni) conţine 210 mg de calciu. Însă această cantitate poate ajunge la 158 mg după ce îl găteşti.

Cel mai bine este să adaugi spanac crud în smootie-uri şi salate pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă această legumă.

3. Peştele

Peştele este unul dintre cele mai bune alimente bogate în calciu

Peştele gras este un aliment foarte complex care ajută la întărirea oaselor deoarece conţine calciu şi vitamina D. Aceşti nutrienţi esenţiali menţin densitatea oaselor şi previn deteriorarea prematură a ligamentelor şi a tendoanelor.

Totodată, peştele gras este una dintre principalele surse de acizi graşi omega 3. Aceste grăsimi sănătoase combat inflamaţiile şi îmbătrânirea prematură. Cele mai bune opţiuni sunt:

Sardinele

Somonul

Heringul

Codul

Tonul

4. Laptele de soia

Laptele de soia este o alternativă excelentă a laptelui de vacă. Acest aliment este bogat în acizi graşi esenţiali, proteine şi fibre, nutrienţi care oferă numeroase beneficii.

În plus, laptele de soia conţine o concentraţie ridicată de calciu pe care organismul îl absoarbe mai uşor datorită conţinutului de fitoestrogeni ai acestui aliment.

Laptele de soia este unul dintre cele mai recomandate alimente pentru femeile aflate la menopauză, deoarece ţine sub control simptomele acesteia şi previne pierderea densităţii osoase.

5. Ceapa

Ceapa este unul dintre cele mai bune alimente bogate în calciu

Acest aliment gustos şi sărac în calorii este folosit de zeci de ani pentru menţinerea sănătăţii organismului. Ceapa conţine vitamine, oligoelemente şi aminoacizi care contribuie la întărirea oaselor şi a articulaţiilor.

Calciul, dar şi antioxidanţii din compoziţia cepei ajută la prevenirea deteriorării premature a oaselor şi reduce riscul de osteoporoză.

6. Năutul

Năutul este o leguminoasă săracă în calorii, care oferă între 130 şi 134 mg de calciu la 100 g (o jumătate de cană). Inclus într-o dietă echilibrată, acest aliment întăreşte oasele şi scade riscul de probleme inflamatorii.

7. Brânza

Brânza este unul dintre cele mai bune alimente bogate în calciu

Fiind un produs lactat, brânza este o sursă importantă de calciu. Aceasta ajută la întărirea sistemului osos şi previne deteriorarea sa prematură.

Nu trebuie să uităm însă că brânza este bogată în grăsimi şi calorii, drept pentru care nu este recomandat să o consumi prea des.

8. Iaurtul

Iaurtul nu poate lipsi de pe lista celor mai sănătoase alimente bogate în calciu şi vitamina D, doi nutrienţi care, după cum bine ştim, sunt esenţiali pentru menţinerea sănătăţii oaselor.

O porţie de iaurt degresat poate oferi până la 30% din doza zilnică recomandată de calciu. În plus, acest aliment conţine şi probiotice, drept pentru care ajută la refacerea florei intestinale.

Vrei să îţi menţii oasele sănătoase? Adaugă în dietă aceste alimente bogate în calciu şi oferă-i organismului unul dintre cei mai importanţi nutrienţi pentru întărirea sistemului osos.