Bucătăria georgiană, surpriză pentru gurmanzi

chakhokhbili jpg

Bucătăria georgiană este una dintre cele mai faimoase și consistente din lume. Este o fuziune între Europa și Asia, renumită pentru preparatele din carne și brânză, dar și extrem de bogată în mâncăruri pe bază de legume.

.Un periplu culinar pe tărâmuri georgiene este o provocare pentru toți pasionații de mâncare sățioasă, plină de arome, chiar dacă multe preparate sunt greu de pronunțat și reținut. De la Adjarian Khachapuri, care se prepară în 7 feluri diferite pe teritoriul acestei țări și constă într-o plăcintă cu brânză, ou și unt, până la colțunașii cu carne sau cu legume numiți Khinkali sau Shqmeruli, adică pui cu usturoi, totul este poezie-n farfurie. Pasionații de carne pot descoperi, aici, un mic paradis: kebp cu mirodenii speciale, fripturi marinate sau chifteluțe după rețete foarte vechi, toate te îmbie să ții cont de proverbul lor – Nimic nu ar trebui să stea între om și mâncarea lui. Cu alte cuvinte, mâncatul cu mâna pentru a avea mai mult timp pentru a savura preparatele din farfurie nu înseamnă lipsă de educație aici. Așadar, orice zi în această țară poate însemna un festin culinar. Însă poți avea parte de el chiar și la tine acasă încercând trei dintre cele mai renumite preparate ale lor.

Khachapuri

kahaka jpg

Ingrediente

Pentru aluat:

500 g făină

7 g drojdie uscată

1 linguriță zahăr

1 linguriță sare

300 ml lapte cald

50 g unt topit

Pentru umplutură:

250 g brânză feta

125 g brânză ricotta

125 g mozzarella

1 ou mare

½ linguriță sare

1 linguriță piper

2 linguri făină

Pentru umplutura a doua:

2 ouă

2 lingurițe unt

ierburi proaspete

1 ou, pentru uns

Mod de preparare

Într-un bol mare, amesteci făina, drojdia uscată, zahărul și sarea. Încălzești untul și laptele într-o cratiță mică până când untul se topește. Adaugi compoziția de lapte călduț și amesteci până când aluatul devine omogen și neted. Transferi aluatul pe o suprafață de lucru ușor unsă cu ulei și frămânți 5-10 minute, până când aluatul devine elastic și nu mai este lipicios. Pui aluatul într-un castron uns cu ulei, acoperi cu un prosop și îl lași să crească 1-2 ore sau până când își dublează volumul.

În timp ce aluatul crește, prepari umplutura. Într-un bol, amesteci toate ingredientele și te asiguri că obții o consistență cremoasă, dar densă.

După ce aluatul a crescut, îl pui înapoi pe suprafața de lucru și îl împarți în 2 bucăți egale. Rulezi fiecare bucată de aluat într-o formă ovală cu un diametru de 20-25 cm. Pui jumătate din amestecul cu brânză în centrul fiecăreia și aduni marginile, apăsând ușor. Tragi marginile aluatului în sus, în jurul brânzei, îndoind și răsucind capetele pentru a forma o bărcuță. Ungi cu ou marginile și introduci pâinicile la cuptor 15-20 de minute sau până când se încheagă. Nu trebuie să se rumenească.

Scoți din cuptor și cu ajutorul dosului unei linguri faci o adâncitură în fiecare khachapuri. Spargi câte un ou, pui o linguriță de unt deasupra și bagi din nou la cuptor 9 minute pentru ouă moi sau 13 minute pentru ouă tari. Scoți din cuptor și servești cald.

Ornezi cu ierburi proaspete.

Khinkali

kihinkali jpg

Ingrediente

1 kg făină

1/2 linguriță sare

450 ml apă călduță

2 ouă

700 g carne tocată, porc, pui sau vită

1 ceapă, tocată fin

2 căței de usturoi, tocați fin

1 linguriță coriandru măcinat

1 lingură sare

1/2 linguriță piper negru, măcinat

1/2 linguriță chimen măcinat

1 cană apă

sare

Mod de preparare

Amesteci făina cu sarea, faci o adâncitură în mijloc și spargi ouăle. Adaugi apa treptat, amestecând cu mâinile până când obții un aluat neted și elastic. Lași aluatul să se odihnească cel puțin 30 de minute.

Într-un bol, amesteci carnea tocată cu ceapa și usturoiul, condimentele și jumătate de cană de apă până ce obții o consistență omogenă.

Împarți aluatul în 2 bile și le frămânți pe o suprafață tapetată cu făină, până ce aluatul devine ferm. Tai cercuri cu un pahar și îndepărtezi cu grijă excesul de aluat. Umpli fiecare cerc cu amestecul de carne, strângi colțurile rotind încet aluatul în jurul umpluturii și repeți procesul până termini cea de-a doua bilă de aluat.

Pui cu grijă colțunașii într-un vas adânc cu apă clocotită cu sare și îi fierbi 10-15 minute până când aluatul este fiert și carnea din interior este gătită.

Chakhokhbili

chakhokhbili jpg

Ingrediente

4 pulpe superioare de pui

2 cepe mari, tocate

4 căței de usturoi tocați

1 ardei gras mare

1 ardei iute tocat

3 lingurițe de pastă de tomate

1 cutie de roșii întregi, descojite

2 căni supă de pui sau de legume

1 lingură oțet din vin roșu

1 linguriță sare

1/2 linguriță piper negru, proaspăt măcinat

o mână de verdeață (pătrunjel și coriandru) tocată

Mod de preparare

Sotezi ceapa 2-3 minute, până când devine ușor aurie, adaugi usturoiul și ardeiul iute și gătești încă 2 minute. Pui pulpele peste ceapă și lași pe foc circa 7 minute, până când carnea se rumenește ușor.

Adaugi ardeiul gras tăiat fâșii, roșiile cu sucul din conservă și pasta de tomate, amestecând din când în când, apoi torni supa, oțetul, adaugi sarea si piperul și amesteci bine să se întrepătrundă aromele. Acoperi și lași să fiarbă 30-40 de minute sau până când puiul este fraged și sosul este aromat. Adaugi verdeața tocată și gătești încă 1-2 minute. Se servește fierbinte, cu garnitură de orez.