Cum se bat corect albuşurile. Cele mai frecvente greşeli în bucătărie

oua jpeg

O greşeală minoră poate compromite un preparat, acesta nemaiavând acelaşi gust şi aspect la care te-ai fi aşteptat. În bucătărie atenţia este importantă, aşa că îţi arătăm care sunt cele mai des întâlnite greşeli care pot strica o reţetă.

Dai apa în clocot, atunci când reţeta spune doar să o fierbi

Un detaliu aparent nesemnificativ dar care poate face diferenţa într-o reţetă, confuzia dintre apa clocotită şi cea fiartă este una din cele mai frecvente. Cum poţi face diferenţa? Atunci când din apă se desprinde o bulă de aer la 1-2 secunde, apa este fiartă. Când bulele încep să fie mai dese, apa dă deja în clocot.

Încălzeşti prea mult ciocolata

Rezultatul? Vei obţine în locul unei creme fine cu o textură moale, o ciocolată tăiată sau nisipoasă. Secretul este să o încălzeşti uşor, de preferat pe baie de aburi şi să amesteci periodic, până se înmoaie.

image

Tigaia e prea rece

Dacă tigaia nu e suficient de fierbinte, ingredientele se vor lipi. Aceasta este o greşeală comună, în special atunci când se rumeneşte carnea. Nu te teme să dai focul puţin mai tare, poţi lua tigaia de el el în orice moment dacă ţi se pare prea încinsă.

Alegi sarea nepotrivită

Sarea este un condiment esenţial în bucătărie, de aceea se merită să investeşti într-un produs de calitate. Carnea se sărează înainte de a o găti, la fel şi apa în care urmează să fierbi legumele. Sarea de masă conţine agenţi anti-aglutinare şi poate avea un miros de metal. Foloseşte sare de mare de calitate sau sare kosher, recomandată de bucătarii profesionişti.

image

Păstrezi conservele desfăcute

Alimentele conservate prezintă avantajul de a avea un termen de valabilitate mai mare. Vei putea astfel să foloseşti şi produse care nu sunt de sezon. Atunci când deschizi conserva însă, începe şi procesul de oxidare. În câteva ore chiar, alimentele se pot impregna cu rugină. Dacă nu foloseşti tot conţinutul o dată, mută cantitatea rămasă într-un alt vas şi păstrează-l la frigider sau congelator.

Nu baţi corect albuşurile

Un albuş bătut corect are volum, fiind cremos şi lucios. Dacă le baţi prea mult, acestea vor face aluatul să se lase. Înainte de a le bate, lasă-le câteva minute la temperatura camerei. Foloseşte un mixer la viteză mică, până se desfac şi formează bule, apoi continuă la viteză mare, până încep să se întărească. Când scoţi paleta din albuş, acestea trebuie să stea ţeapăn.

Ai grijă ca ustensilele să fie perfect curate, cele mai mici resturi de alte ingrediente vor distruge procesul de formare a bulelor. Le poţi degresa înainte. Foloseşte albuşurile bătute imediat, dacă stau mai mult de 10 minute, îşi vor pierde textura. Vor rezista mai bine dacă le adaugi puţin zahăr sau zeamă de lămâie. Nu arunca albuşurile rămase, le poţi păstra la frigider într-o pungă sau recipient de plastic, însă nu mai mult de două zile.

Sursa foto: pixabay.com