Descoperă lumea fascinantă a cartofilor!

cartofi jpg

Cartoful este o legumă originară din America de Sud, unde este cultivat de peste 7.000 de ani. A fost folosit de populațiile indigene ca aliment de bază, fiind bogat în carbohidrați și nutrienți esențiali. Este important să știm că proprietățile nutriționale ale cartofilor pot fi afectate de modul de preparare a acestora. Există mai multe tipuri de cartofi, în afară de cei clasici sau dulci, care diferă în funcție de forma, textura și gustul lor. Iată câteva curiozități despre ei.

Cartofii Russet, printre cei mai răspândiți ca soi, se dezvoltă bine în diferite părți ale lumii datorită mai multor varietăți disponibile. În Statele Unite, aceștia sunt numiți Idaho și sunt preparați atât cu coajă, cât și fără. Unul dintre cele mai comune tipuri de cartofi din America de Nord și de Sud este cartoful Yukon Gold. Acesta se remarcă prin pulpa sa netedă, de culoare galben strălucitor. Această variantă de cartof este cunoscută pentru că își păstrează calitatea în pofida metodelor de gătire la cuptor sau la aburi și au un gust mai bun dacă sunt fierți în coajă.

Cartofii Kennebec se încadrează în varianta cartofilor albi datorită culorii din interior. Acest tip de cartof este un hibrid care a fost realizat în Beltsville, Maryland, în 1941. Și-a câștigat faima pentru forma sa, lung și oval, care se termina cu capetele rotunjite, lucru care îi face ideali pentru prepararea chipsurilor.

Cartofii Petite se mai numesc și cartofi mici, mărgele, perle datorită dimensiunii. Acesta este motivul pentru care, pentru a fi gătiți, este nevoie doar de spălare, nu și de descojire.

Cartofii King Edward se remarcă prin coaja lor albă cu nuanțe roz sau roșu deschis. Această variantă de cartof nu se dezvoltă în producțiile de masă, fiind vânduți doar în piețe speciale. Datorită conținutului ridicat de amidon, aceștia sunt ideali pentru piureuri, rezultând după fierbere o textură foarte cremoasă.

Cartofii mov se deosebesc de alte soiuri de cartofi datorită culorii lor unice. În unele țări, ei sunt considerați și cartofi dulci datorită gustului și mirosului lor puternic dulce, imediat ce sunt fierți sau gătiți la aburi.

Conform numelui, cartofii de tip Fingerling arată ca niște degete butucănoase din cauza aspectului lor alungit. Datorită formei, aceștia sunt ideali de pus în salate, dar și wedges sau prăjiți rondele.

Pink Fir Apple este unul dintre cele mai vechi tipuri de cartofi dezvoltate în ferme. Varietatea a fost creată inițial în 1850 și se evidențiază prin gustul pregnant asemănător cu cel de nucă, dar și prin textura extrem de pufoasă.

Unul dintre tipurile cunoscute de cartofi ecologici este cartoful Lady Balfour. Acesta este numit după Lady Eve Balfour, una dintre fondatoarele mișcării ecologice. Dezvoltarea specială a cartofului îi ajută pe consumatorii obișnuiți să dezvolte imunitatea pentru bolile de inimă, deoarece au un conținut caloric și de grăsimi mai mic în comparație cu alți cartofi.

Cartofii Salad Blue pot părea niște cartofi mov normali, mai închiși la culoare și mai rotunzi, dar după ce sunt tăiați se observă un model de indigo cu alb. Aceștia sunt cea mai bună opțiune pentru mai multe rețete de salată de cartofi.

  Un cartof excelent pentru cei care doresc să slăbească este cartoful Vivaldi. Acest tip de cartof a fost foarte bine primit atunci când cercetătorii au descoperit că acesta conține mai puține calorii și carbohidrați în comparație cu cartofii populari. A fost numit după muzicianul italian Antonio Vivaldi, deoarece sunt disponibili în toate cele patru anotimpuri în Marea Britanie și în străinătate.  Cartofii Vivaldi par a fi un amestec de cartofi albi și galbeni, cu o textură fină și catifelată, ideali pentru supe-cremă și piureuri.

Cartofii Desiree fac parte din varianta de cartof roșu, datorită cojii de culoare roz sau roșu-deschis. Fermitatea păstrată chiar și după gătire îl face un ingredient excelent pentru omleta spaniolă sau pentru cartofi gratinați.

Cartofii Maris Peer se vând adesea congelați, deoarece recolta lor are loc în perioada octombrie - mijlocul lunii decembrie. Datorită aromei lor ușoare, aceștia se potrivesc foarte bine cu salate sau ca garnitură la carnea pe grătar. Ei au cel mai bun gust atunci când sunt tăiați în cuburi sau gătiți fără coajă, dacă sunt adăugați la salate, deoarece pot absorbi condimentele și dressingul foarte bine.