Ingredient sub lupă: Tofu

tofu jpg

Cunoscut ca fiind un cheag de soia, acesta are în general aspectul brânzei și reprezintă, de secole, un aliment de bază în bucătăria asiatică. Haideți să descoperim împreună multiplele sale întrebuințări culinare!

În ultimii ani, tofu a câștigat popularitate în întreaga lume ca sursă de proteine pe bază de plante și un ingredient versatil atunci când vine vorba de preparatele vegetariene, vegane sau în perioada postului.

Origini și preparare

Tofu își are originile în China antică, unde este produs de peste 2.000 de ani. Procesul de preparare presupune coagularea laptelui de soia, turnarea acestuia în blocuri solide și apoi tăierea lui în diferite forme și dimensiuni. Rezultatul este un aliment bogat în proteine, care poate fi gătit într-o varietate de moduri, de la prăjire și grătar până la coacere și amestecare în smoothie-uri.

Beneficii nutriționale

Tofu este foarte bogat din punct de vedere nutrițional, plin de nutrienți esențiali și compuși benefici. Este o sursă excelentă de proteine vegetale, ceea ce îl face o alegere ideală pentru cei care nu consumă proteină animală. În plus, tofu este bogat în fier, calciu, magneziu și alte minerale, precum și în vitamine ca B12 și D. Conținutul său scăzut de calorii și colesterol îl face un plus sănătos pentru inimă pentru orice dietă, în timp ce nivelurile sale ridicate de fitoestrogeni au fost legate de diferite beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de anumite tipuri de cancer și îmbunătățirea sănătății oaselor.

Versatilitate în bucătărie

Unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale tofu-ului este versatilitatea acestuia atunci când vine vorba de prepararea mâncărurilor. Poate fi folosit într-o gamă largă de preparate, atât în aperitive și feluri principale, cât și la deserturi. În mâncărurile sărate, tofu poate fi marinat, pus pe grătar, sotat sau copt, pentru a-i întări aroma, dar și cu tacos sau în burgeri. De asemenea, poate fi mărunțit și folosit ca înlocuitor de carne, ouă sau brânză în feluri precum tofu scramble sau tofu bolognese. În deserturi, tofu poate fi amestecat în budinci cremoase, smoothie-uri și prăjituri cu brânză, adăugând savoare și textură fără a fi nevoie de lactate.

Mapo tofu

mapo tofu jpg

Ingrediente

400 g tofu

2 linguri ulei de rapiță

2 căței de usturoi, tocați

1 linguriță ghimbir ras fin

1 ardei iute roșu

1 linguriță fulgi de ardei iute

2 linguri sos de soia puțin sărat

Pentru sos

250 ml supă de legume

2 linguri oțet de orez

3 linguri sos de soia

1 lingură făină de porumb

ceapă verde, pentru ornat

Mod de preparare

Amesteci toate ingredientele pentru sos într-un bol și dai deoparte, apoi scurgi bine tofu pentru a îndepărta umiditatea și îl tai cubulețe.

Încălzești uleiul de rapiță la foc mare, într-un wok, adaugi usturoiul, ghimbir și ardeiul iute tocat fin, căruia i-ai îndepărtat semințele. Amesteci câteva secunde, apoi adaugi fulgii de ardei, sosul de soia și oțetul de orez, iar la final toate ingredientele pentru sos și continui să amesteci până nu mai face bule.

Scoți pe o farfurie și garnisești cu ceapă verde tocată fin. Se servește cu orez sau salată.

Tofu pane

tofu pane jpg

Ingrediente

400 g tofu

3 linguri făină de porumb

½ linguriță praf de usturoi

½ linguriță boia afumată

½ linguriță sare fină

½ linguriță piper negru, măcinat

Mod de preparare

Scurgi bine tofu și îl tai în bucăți mai mari.

Amesteci făina de porumb, usturoiul, boiaua de ardei, sarea și piperul într-un castron și dai bucățile de tofu prin acest mix până sunt acoperite uniform.

Le prăjești în ulei încins până ce sunt rumenite bine și le scoți pe hârtie alimentară pentru a îndepărta surplusul de ulei.

Omletă de tofu

omleta de tofu jpg

Ingrediente

300 g tofu bine scurs

½ cană lapte

½ linguriță turmeric

½ linguriță tahini

1 vârf linguriță sare

½ linguriță praf de usturoi

1 ceapă mică

2 felii pâine prăjită

pătrunjel, pentru ornat

Mod de preparare

Mărunțești tofu cu o presă cu care faci piureul, adaugi laptele și condimentele și amesteci bine.

Toci ceapa foarte fin, încingi ulei într-o tigaie nonaderentă și o călești puțin până devine sticloasă. Adaugi tofu mărunțit și mai călești puțin.

Scoți tofu și scurgi de ulei, apoi îl așezi pe feliile de pâine prăjită și ornezi cu pătrunjel proaspăt.