Istoria brioşelor - Care era reţeta iniţială şi cum s-a transformat desertul de-a lungul timpului

briose cu afine png

Un desert delicios, brioşele au o istorie îndelungată, fiind apreciate până şi de cei mai pofticioşi gurmanzi. Cu diverse umpluturi sau decorate după imaginaţie, sunt ideale pentru ocaziile deosebite sau momentele în care vrei sa îi răsfeţi pe cei dragi.

În trecut, brioşele erau mâncate de servitorii săraci ai aristocraţilor medievali de la curtea Reginei Victoria. „Muffins“ cum mai sunt sunt denumite, îşi au originea în Marea Britanie, primele relatări despre această reţetă datând din perioada victoriană. Astăzi, pentru englezi, brioşa reprezintă un cult, fiind una din mâncărurile lor tradiţionale. Domniţele bogate au fost surprinse de pofta cu care slujitoarele lor savurau aceste mici prăjituri şi le-au inclus în saloanele elegante, unde se servea faimosul ceai de la ora 5.

Reţeta iniţială

Pregătite iniţial ca o gustare simplă pentru servitorii aflaţi mereu pe fugă, din pâine uscată, cocă de biscuiţi şi cartofi fierţi şi zdrobiţi, reţeta brioşelor a fost preluată rapid de vânzătorii ambulanţi, cunoscând un succes răsunător înainte de Cel de-al Doilea Război Mondial.

image

Faimoase sunt şi în Franţa, unde Cuvântul „brioche“ este atestat pentru prima dată în 1404 (în Denombrement du bailliage de Rouen), când apărea nu doar în vocabular, ci şi pe masa francezilor de rând. A revenit apoi constant pe buzele acestora. Era pe-atunci, după cum se spune în dicţionarul lui Cotgrave (1611), un sortiment de pâine cu condiment.

Astăzi, completează de minune gustul cafelei sau al ceaiului, căpătând tot soiul de arome. Chiar dacă în timp, reţeta originală a suferit diverse transformări, brioşa rămâne un desert popular în special pe mesele britanicilor şi francezilor, care le consumă pe scară largă, mai ales la micul dejun.

Reţetă de brioşe

Ingrediente

250 g făină

50 g zahăr

10 g drojdie

1 praf de sare

3 ouă

100 g unt, tăiat cubuleţe

60 ml lapte

Mod de preparare

Mixezi făina, zahărul, drojdia şi praful de sare, până obţii un amestec omogen. Încorporezi 2 ouă şi laptele, încă aproximativ 4-5 minute.

La viteză medie, adaugi jumătate din cantitatea de unt, câte un cubuleţ, rând pe rând. Transferi aluatul pe o tava şi îl frămânţi. Acoperi şi laşi să crească, timp de 1 oră.

Încălzeşti cuptorul la 190 de grade. Împarţi aluatul în bucăţi potrivite, modelezi sub formă de brioşe, le ungi cu oul bătut ramas şi dai la copt într-o tavă specială, aproximativ 18-20 de minute. Serveşti imediat.

Sursa foto: pixabey.com