Mâncare cu gust de pustă

gulas traditional jpeg

De secole, gulaşul a devenit mâncarea tradiţională a celor de dincolo şi dincoace de Tisa însă, spun istoricii, primele ceaune cu amestecul iute s-au mâncat prin secolul IX, din Câmpiile Panonice până în Peninsula scandinavă, înainte chiar ca acest fel de mâncare să poarte numele de gulaş. Pe atunci se folosea carnea uscată la soare şi sărată, păstrată în pungi făcute din stomacul oilor. Nu mai era nevoie decât de apă pentru a o prepara.

Mai târziu, păstorii îşi încropeau cea mai umilă ciorbă cu putinţă, din carne de vită, ceapă, usturoi, ardei iuţi şi oţet. De altfel, acest fel de mâncare nu se poate separa de viaţa văcarilor care se numeau gulyás şi care-şi purtau animalele ba către târgurile din Viena, ba către cele din Moravia (gulya înseamnă turmă de vite în limba maghiară). Denumirea de gulaş provine de germanul gulasch (austriecii aveau şi ei gulasch auf Wiener Art).

continuarea pe historia.ro

continuarea pe historia.ro



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg