Mâncarea, zestrea spirituală a elveţienilor

IMG 2023 jpeg

Bucătăria elveţiană este o împletire între modern şi nou cu influenţe din bucătăriile Franţei, Italiei şi Germaniei. Încerc să aflu cât mai multe din tainele acestei bucătării de la Jakob Hausmann cu care m-am întâlnit într-una dintre zilele pline de arome ale acestui început de toamnă călduţă.

Gust şi strălucire

Punctul de întâlnire a fost restaurantul lui, Mica Elveţie, local pe care-l deţine în Centrul Istoric al Capitalei, str. Franceză 60. Revederea cu Jakob Hausmann a fost extrem de plăcută, mai ales că ştiam că o discuţie cu celebrul bucătar se transformă într-un adevărat regal culinar.

Jakob este de 19 ani în România şi îmi spune zâmbind, chiar dacă aici n-a avut tot timpul parte de lucruri bune, că „România este pentru mine cea mai frumoasă ţară din Europa, iar oamenii sunt prietenoşi şi deschişi. Maria, eu sunt îndrăgostit de Crenguţa (soţia, alături de care-şi conduce afacerea - n.n.) şi de România.“

Îl întreb care sunt alimentele de bază ale bucătăriei elveţiene? Răspunsul lui vine prompt:„Ca şi în cea românească! Carne, legume, lactate şi cartofi. Maria, Elveţia ca şi România sunt ţări de fermieri, doar influenţele sunt diferite, din acest motiv mie îmi este uşor să lucrez aici. Fac mâncăruri elveţiene cu ingrediente româneşti.“

Are Jakob Hausmann vreun ingredient secret? „Dragostea. Poţi avea oricât de multe ingrediente scumpe, dacă nu intri cu dragoste în bucătărie, mâncarea nu are gust şi strălucire“, îmi răspunde distinsul meu interlocutor.

text: Maria Belu foto: Sever Gheorghe