Pizza: cum a ajuns mâncarea săracilor din Napoli cel mai iubit preparat din lume
Puţine mâncăruri sunt astăzi mai apreciate în întreaga lume decât pizza. Considerată în prezent mai degrabă un tip de fast food din cauza popularizării ei în Statele Unite şi asocierii ei cu o dietă mai puţin sănătoasă, pizza tradiţională este, în Italia, o mâncare autentică. Italienii îşi iau pizza foarte în serios, au reguli stricte privind pregătirea ei şi ţin mult la istoria acestui preparat tentant. Să vedem, deci, care este povestea lui.
Pizza aşa cum o ştim noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi: el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală şi de sud. Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius.
continuarea pe adevarul.ro