Portugalia, bijuteria bătrânului continent

portugalia jpg

O călătorie culinară în această țară înseamnă o incursiune în epoca lui Vasco da Gama, care a plecat pe mare să descopere lumea și s-a întors cu ingrediente și gusturi noi. Iată câteva sugestii pentru a aduce savoare portugheză în bucătăria ta.

Bucătăria acestei țări este extrem de variată, de la preparate cu orez și fructe de mare, la foitaje delicioase și fripturi aromate, servite la colțul străzii, în tavernele rustice sau în restaurante cu stele Michelin. Și deși fructele de mare sunt „reginele“ meniurilor, nici carnea de porc nu este neglijată, în special carnea de porc negru, Iberic sau mielul preparate în diverse feluri. În orașele acestei țări nu veți găsi bacalhau (celebrul cod sărat),

bacalhau te va găsi pe tine. Unii spun că există 1.000 de rețete pentru a-l prepara, copt sau sub formă de file la consevă, la grătar, în omletă, cu ceapă și cartofi prăjiți, toate te îmbie să le încerci. Pentru prepararea lui, sunt importate anual 25.000 de tone de pește din Norvegia. În plus, nu trebuie să pleci de aici fără să guști Pastel de nata, o tartă tradițională cu cremă cu ouă și scorțișoară, populară în întreaga lume, ideală pentru a fi savurată la cafea.

Francesinha

franchesinia jpg

Ingrediente

Pentru sendviș:

8 felii pâine, tăiată grosier

4 cârnați afumați

4 fripturi subțiri de vițel, vită sau porc

2 foi de dafin

4 felii șuncă presată

4 ouă

8 felii brânză

Pentru umplutură:

2 l bere

2 cepe

½ pahar vin de Porto

50 g pulpă de roșii

1 lingură sos picant

2 căței de usturoi

ulei de măsline

făină de porumb, pentru îngroșarea sosului

Mod de preparare Francesinha

Tai ceapa julien și usturoiul mărunt, le pui într-o tigaie adâncă și amesteci pentru a le căli puțin. Peste ele pui bucățile de carne la prăjit, adaugi puțin ulei și foile de dafin. Torni puțină apă și lași până scade. Când a scăzut de tot, lași carnea să se rumenească puțin pe ambele părți, o scoți și o dai deoparte.

Separat, prăjești cârnații, iar când sunt gata îi scoți pe hârtie absorbantă și apoi îi tai în jumătăți, pe lung.

În tigaia în care ai preparat carnea, pui vinul, berea și sosul de roșii, și lași să scadă timp de o oră. Scoți foile de dafin și bagi crema obținută într-un blender. Pui din nou pe foc și adaugi puțină făină de porumb, pentru îngroșare, și puțin sos picant, pentru gust. Dai sosul deoparte.

Prepari sendvișurile cu un strat de pâine, unul de friptură, felia de șuncă, cârnatul tăiat și câte o felie de brânză. Acoperi cu o felie de pâine peste care mai pui o felie de brânză. Pui sendvișurile într-o tavă de ceramică și dai la cuptor 15-20 de minute.

Între timp, prăjești ouăle după bunul plac, mai moi sau mai tari. Scoți sendvișurile de la cuptor, le pui în câte o farfurie adâncă, pui câte un ou peste fiecare și apoi torni sosul de bere. Se poate servi cu cartofi prăjiți

Prăjitură Serradura

seradura jpg

Ingrediente pentru prăjitura Serradura

20 biscuiți digestivi

1 cană frișcă gata preparată

1 cană alune de pădure sau nuci caju

½ linguriță esență de vanilie

2 linguri zahăr pudră

1 cană lapte condensat

Mod de preparare prăjitură Serradura

Bagi biscuiții în blender până ce obții o textură nisipoasă. Adaugi nucile sau alunele, măcinate grosier și dai deoparte.

Torni frișca într-un castron și bagi mixerul în ea pentru a mai crește în volum, adaugi zahărul pudră, esența de vanilie și torni ușor laptele condensat, continuând să mixezi.

Într-o tavă de tort rotundă, cu pereți detașabili, pui un strat din amestecul de biscuiți cu alune, un strat din cel cu lapte condensat și continui astfel până sus. Ultimul strat trebuie să fie din pudra de biscuiți. Dai la frigider 30 minute, apoi desprinzi marginile și transferi pe un platou.

Porco preto cu cartofi

porco preto cu cartofi jpg

Ingrediente pentru porco preto cu cartofi

800 g mușchiuleț subțire de porc

800 g cartofi noi

2 căței de usturoi

1 pahar vin alb

1 lămâie

pătrunjel sau coriandru tocat

ulei, pentru prăjit

sare

piper

Mod de preparare porco preto cu cartofi

Așezi carnea de porc într-un vas adânc și o ungi cu zeama de la jumătate de lămâie, sare, piper, usturoiul tăiat mărunt, vin alb și lași la marinat aproximativ 30 de minute.

Încingi o tigaie grill și rumenești carnea pe ambele părți.

Cureți cartofii noi și îi prăjești în ulei încins sau îi bagi la cuptor 25 de minute, după ce i-ai uns în prealabil cu ulei, sare și piper.

Așezi friptura pe un platou, adaugi garnitura de cartofi și stropești cu zeama de la jumătatea de lămâie rămasă, pui sare, piper și pătrunjelul tocat.