Povestea pizzei Margherita. Cum a apărut deliciosul preparat

pizza margherita jpeg

Când spui pizza Margherita, spui Italia şi steagul naţional, spui Trattoriile mici de familie, unde eşti primit cu braţele deschise. Dar puţin dintre noi ştiu povestea pizzei Margherita şi cum a apărut deliciosul preparat.

Povestea pizzei Margherita. Cum a apărut deliciosul preparat - „Regina“ mâncărurilor italiene

Potrivit tradiţiei populare, 1889, la 28 de ani de la unificarea Italiei, în timpul unei vizite la Napoli a Reginei Margareta de Savoia, soţia regelui Umberto I, chef Raffaele Esposito de la Pizzeria Brandi şi soţia lui au creat o pizza care reproducea culorile de pe steagul Italiei: roşu (roşiile), alb (mozzarella) şi verde (busuiocul). Au numit-o după numele reginei - Pizza Margherita

Descrierea unei astfel de reţete de pizza, şi-ar putea găsi totuşi povestea, cel puţin, în anul 1866 în cartea lui Francesco DeBouchard „Tradiţii şi obiceiuri în napoli“ (vol II, pag.124). Acolo sunt descrise cele mai populare toppinguri de pizza ale vremii, printre care se afla şi cea cu brânză şi busuioc, deseori cu un plus de mozzarella.

Totuşi, adevărata origine a acestei reţete de pizza, după câte date avem până în prezent, este bucătăria lui Raffaele Esposito care a fabricat pizza după numele reginei. După această întâmplare a devenit populară. De atunci, deliciosul preparat a devenit renumit ca fiind unul dintre cele mai cunoscute şi de recunoscut simboluri al culturii gastronomice italiene în întreaga lume.

image

Povestea pizzei Margherita. Cum a apărut deliciosul preparat - Omologată UE

Începând cu anul 2009, pizza Margherita este una dintre cele trei pizza napoletane acreditate ca fiind „specialitate tradiţională garantată“ de către UE, împreună cu pizza Marinara (usturoi şi oregano) şi Margherita Extra (mozzarella di Bufala Campana, busuioc proaspăt şi roşii). Calitatea ingredientelor, prepararea tradiţională şi metoda de coacere au stat la baza unei adevărate Pizza Napoletana omologată de oficialii UE. Trebuie să ai o foaie de aluat groasă de 3 mm cu 1-2 cm de crustă. Nu sunt permise alte instrumente pentru preparare, în afară de mâinile unui pizzaiolo: fără sucitor, şi trebuie coaptă într-un cuptor de cărămidă, pe lemne la 485 de grade Celsius timp de 90 de secunde.

Povestea pizzei Margherita. Cum a apărut deliciosul preparat - Cum se face

Iată reţeta originală de Pizza Margherita pe care o găsim în procedurile oficiale standard din „Disciplinare di Produzione della Specialità Tradizionale Garantita "Pizza Napoletana". Pentru aluat, amesteci făina, sarea şi drojdia. Torni puţină apă în maşina de preparare a luatului, dizolvi 50-55 g de sare, adaugi 10% din cantitatea totală de făină pe care vrei să o foloseşti, apoi dizolvi 3 g de drojdie şi începi să amesteci treptat restul de 1,8 kg de făinî până când aluatul ajunge la textura şi consistenţa dorită, numită "Il Punto di Pasta", moale la atingere şi foarte elastică. Dospirea: lasă aluatul să crească pe o buactă de marmură sau o suprafaţă de lemn timp e 2 ore acoperit cu o cârpă, apoi împarte în porţii în formă de minge, de 180 de grame fiecare. laşi, separat, să crească într-un vas, a doua oară, timp de 4-6 ore la temperatura camerei. Pentru a întinde aluatul, foloseşte mâinile şi cu mişcări rotative întinde aluatul pe o bucată de marmură acoperită cu făină până când are 3mm grosime.

Pentru umplutără, foloseşte cam 60-70 g de roşii tocate şi, cu o lingură de lemn, le aşezxi pe mijlocul discului de aluat. Apoi, întinzi pe toată suprafaţa. Presari puţină sare peste roşii, 80-100 g mozzarela de bivoliţă, tăiată fâşii şi frunze de busuioc. Încă o dată, cu mişcări în spirală, începând din centru, adaugi 4-5 ml de ulei de măsline extra-virgin.

Coace într-un cuptor pe lemne, din cărămidă la temperatura 450 de grade Celsius, rotind poziţia pizzei frecvent pentru a te asigura că este coaptă uniform. Nu-ţi rămâne decât să te bucuri de o felie de pizza margherita, deliciosul preparat al Italiei.