Reguli de buna... curatare

reguli de buna curatare jpg

Mașina de spălat rufe, cea de spălat vase și cana electrică au nevoie de o îngrijire optimă pentru a le prelungi viața. Iată câteva metode eficiente de curățare și igienizare care să te ajute la treburile casnice.

CUM CURĂȚĂM MAȘINA DE SPĂLAT HAINE?

Murdăria care dispare din haine, prosoape și cearșafuri trebuie să ajungă undeva, nu-i așa? În timp, o parte din aceasta se acumulează în interiorul mașinii de spălat, îl locuri inaccesibile. În plus, resturile de detergent, depunerile de apă dură sau mucegai sunt surse de mirosuri neplăcute și pot lăsa reziduuri pe rufele pe care le băgăm în mașină. Pentru a te asigura că acest lucru nu se întâmplă, urmează câțiva

pași simpli în fiecare lună. Dacă mașina ta de spălat are o funcție de autocurățare, alege acel ciclu și urmează instrucțiunile producătorului pentru a curăța interiorul mașinii. În caz contrar, poți utiliza acest proces simplu în trei etape, pentru a elimina acumularea în furtunurile și țevile mașinii de spălat și pentru a te asigura că hainele rămân proaspete și curate:

Pasul 1 – rulează în gol un ciclu cu apă fierbinte și cu oțet. În loc de detergent, pune în cuvă două căni de oțet alb. Acesta, în combinație cu apă opărită, va îndepărta calcarul și mirosurile neplăcute de mucegai și va preveni dezvoltarea bacteriilor.

Pasul 2 – rulează un al doilea ciclu în gol. De această dată fără a pune oțet sau detergent, lasă să meargă un ciclu cu apă fierbinte, care va ajuta la îndepărtarea depunerilor rămase de la primul ciclu de curățare. După finalizarea ciclului, șterge interiorul tamburului cu o cârpă din microfibră pentru a îndepărta orice reziduu rămas.

Pasul 3 – spală interiorul mașinii. Amestecă într-un lighean aproximativ ¼ cană de oțet cu 1 litru de apă caldă. Cu un burete rugos sau cu o periuță, freacă burduful în interior și în exterior și cuva mașinii. Dacă dozatorul de detergent și balsam este detașabil, lasă-l 5 minute în apă cu oțet, apoi clătește-l bine.

CUM CURĂȚĂM MAȘINA DE SPĂLAT VASE?

curatam masina de spalat vase jpg

Dacă nu obișnuim să curățăm și să igienizăm mașina de spălat vase, în timp, aceasta va lăsa impurități pe farfurii, pahare sau oale. Pentru a începe procesul de curățare, trebuie să îndepărtăm mai întâi suporturile de vase, filtrele și accesoriile. Acestea se lasă 30 de minute în apă fierbinte în care ai pus o cană de oțet alb. Pentru a șterge pereții interiori și rosturile, amestecă detergent lichid de vase cu 2 l de apă caldă și 2 căni de oțet alb și freacă bine cu un burete. După ce ai terminat ștergerea manuală, pune într-un bol o ceașcă de oțet alb în mașina de spălat și setează pe un ciclu de apă caldă.

Oțetul va descompune impuritățile, reziduurile de detergent și resturile de mâncare și grăsime rămase. După terminarea ciclului, presară o cană de bicarbonat de sodiu pe fundul mașinii de spălat și rulează un ciclu scurt. Bicarbonatul de sodiu va îndepărta petele și va împrospăta mașina de spălat vase.

CUM CURĂȚĂM CANA ELECTRICĂ?

curatam cana electrica jpg

Este necesar să cureţi cana electrică în mod regulat, deoarece apa cu depuneri de calcar poate dăuna grav organismului. Calcarul este format din calciu și magneziu, iar consumul regulat al unei astfel de ape duce la formarea pietrelor la rinichi.

Pentru aceasta, ai nevoie de 15-20 de grame de acid citric disponibil în zona de alimente. Într-un litru de apă, dizolvi bine acidul citric, torni apa în cană și pornești. După ce apa a clocotit, mai lasă lichidul cu acid citric încă 30 de minute, apoi clătește bine și mai fierbe cu apă obișnuită de încă 2, 3 ori. Repetă procesul lunar.