Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume

KAIAMOPRESS 5 jpg

Ediția a VIII-a a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume este sărbătorită în România în perioada 8-23 noiembrie, cu un program bogat în inițiative pregătit de Ambasada Italiei, Agenția ICE-București, Camera de Comerț Italiană pentru România, Confindustria România, Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, Comites România și Academia Italiană a Gastronomiei.

Evenimentul, realizat la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, va avea anul acesta ca temă principală „La masă cu bucătăria italiană: stare de bine cu gust”. Obiectivul este acela de a evidenția legătura dintre dieta mediteraneană, sinonimă cu un regim alimentar sănătos și de bună calitate, și starea de bine, înțeleasă ca un stil de viață corect și sănătos. Arta culinară și enologia sunt unele dintre cărțile de vizită prețioase ale Italiei: nu este vorba doar despre un fel de mâncare sau o rețetă, ci de un ansamblu de practici sociale, obiceiuri și gesturi bazate pe numeroase cunoștințe locale, ritualul colectiv al unui popor care consideră mâncarea drept un element al identității și cultural. Din aceste considerente s-a născut candidatura Bucătăriei italiene, prezentată la UNESCO în luna iunie a.c., pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, la treisprezece ani de la înscrierea dietei mediteraneene în aceeași listă.

Săptămâna Bucătăriei Italiene în lume este, de asemenea, un prilej de a pune în valoare tradițiile culinare și vinicole ale regiunilor și teritoriilor italiene; de a reflecta asupra problemei esențiale a etichetării produselor alimentare, care uneori este simplistă și înșelătoare pentru consumator; de a proteja produsele cu denumire protejată și controlată, combătând fenomenul denumit Italian sounding și de a desfășura activități de prezentare și internaționalizare a ofertei italiene de formare în acest domeniu.

chef jpg

Invitat special al acestei ediții a Săptămânii Bucătăriei Italiene din România este Chef Enrico Derflingher. Născut la Lecco în 1962, Enrico Derflingher este unul dintre cei mai importanți maeştri italieni în arta culinară din lume. Până în prezent, este singurul italian care a servit ca bucătar personal al Casei Regale britanice. La începutul anilor 1990 a fost maestru bucătar la Casa Albă în timpul mandatului președintelui George H.W. Bush. Ulterior, s-a dedicat numeroaselor proiecte profesionale în Italia și în străinătate, printre altele ca prim Bucătar al restaurantului Armani din Tokyo Ginza, câștigând Steaua Michelin și numeroase premii internaționale prestigioase. În 2014, Președintele Republicii i-a conferit Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Comandor.

Programul Săptămânii Bucătăriei Italiane 2023

eveniment jpg

8 noiembrie

12:00 Conferinţă de presă de lansare a Săptămânii Bucătăriei Italiene în România 2023 cu degustare, la restaurantul Kaiamo. 19:00 Cină de gală realizată în comun de către Chef Enrico Deringher (premiat drept cel mai bun maestru bucătar din lume în 2008) și Chef Radu Ionescu ("Great Chef of Tomorrow" potrivit Gault & Millau România), dedicată specialiştilor din domeniu, la restaurantul Kaiamo.

13-19 noiembrie

Diferite restaurante, din toate localităţile din România, vor participa la inițiative ad-hoc în cadrul ediţiei 2023 a Săptămânii Bucătăriei Italiene (reduceri, meniuri speciale, degustări, etc.).

14 noiembrie

10:30 Activitate de formare realizată de către Roberto De Santis, maestru pizzar al ICIF (Institutul Culinar Italian pentru Străini), venit special din Italia, destinată profesioniștilor restaurantelor italiene din România, desfășurată la centrul de formare GastronoMetro, Metro cash & carry. 19:30 Cină de promovare a bucătăriei mediteraneene pentru pasionaţi şi food bloggers, organizată de Camera de Comerţ Italiană pentru România la restaurantul Sara Sarroglia.

17 noiembrie

Masterclass, organizat de Conndustria România, adresat studenților cursurilor de gătit și patiserie, operatorilor din domeniu și proprietarilor de restaurante, urmat de o demonstrație culinară realizată cu produse italiene şi de o mică degustare, la Institutul Culinar Disciples Escoer (Săftica).

18 noiembrie

18:30 Cină cu chef Valerio Aprea şi pastry chef Eleonora Cavaleri, axată pe promovarea produselor siciliene, cu participarea criticului de vinuri Carmine Sgandurra, organizată de Consulatul Onoric din Cluj-Napoca în colaborare cu Comites, la restaurantul Rodizio din Cluj.

19 noiembrie

Invitaţie adresată specialiştilor din domeniu, la spectacolul muzical „Kiss Me Kate”, urmat de un moment festiv cu produse alimentare și vinicole italiene, inițiativă coordonată de Academia Italiană de Gastronomie.

20 noiembrie

10:00 Activitate de conștientizare asupra importanței unei diete echilibrate și a unui stil de viață activ adresată elevilor, în prezența medicului nutriționist Prof. Luca Piretta desfășurată la Școala „Aldo Moro” din București.

21 noiembrie

10:30 Activitate de instruire realizată de către chef Patrizia Paglieri, adresată profesioniștilor din restaurantele italiene din România, desfășurată la Metro, cu accent pe utilizarea în restaurante a brânzeturilor DOP și DOCG italiene.

23 noiembrie

19:00 Eveniment de promovare a dietei mediteraneene, în colaborare cu Ambasada Libanului, la restaurantul Roberto’s al prestigiosului Hotel InterContinental Athénée Palace. Pe parcursul evenimentului o sută de invitaţi selectaţi vor putea gusta feluri de mâncare tipice ale bucătăriei mediteraneene, pregătite cu produse italiene şi libaneze.

KAIAMOPRESS 2 jpg

Conferința de presă a fost găzduită de către chef Radu Ionescu la restaurantul Kaiamo.

Pe parcursul evenimentului participanții au putut să îi vadă pe Chef Enrico Derflingher și  chef Radu Ionescu în bucătărie, iar la final s-au putut bucura de o degustare special, preparate apreciate de Casa  Regală britanică.

KAIAMOPRESS 25 jpg
KAIAMOPRESS 30 jpg

Pentru mai multe informații despre evenimentele din România în cadrul Săptămânii Bucătăriei Italiene, accesați canalele de socializare ale Ambasadei Italiei și ICE-Agenția București.