Secrete ascunse în cojile de fructe

coji jpg

Utilizarea cojilor de fructe în casă sau în bucătărie poate transforma ceea ce, în mod normal, ar fi deșeuri în resurse valoroase, contribuind astfel la reducerea risipei alimentare și conferindu-le întrebuințări creative și practice.

Cojile de mango, o sursă de arome exotice și nutrienți

Cojile uscate ale acestui fruct pot fi transformate într-un ceai aromatic și bogat în antioxidanți, iar din coji uscate de mango poți obține o pulbere prin măcinare care conferă o notă exotică preparatelor. Această pudră poate fi folosită în curryuri și marinate pentru carne și pește. Cojile de mango, măcinate sau zdrobite, pot fi amestecate cu alte ingrediente precum zahărul brun și miere pentru a crea un exfoliant natural, care face pielea mai luminoasă. O altă întrebuințare a cojilor de mango este ca fertilizant pentru plante, furnizându-le nutrienți și ajutându-le să aibă o creștere sănătoasă.

Cojile de banane, nu ignora aceste resurse versatile!

Cojile de banane pot fi un repelent natural pentru insecte, dacă frecăm frunzele plantelor cu ele. Evităm, astfel, folosirea unor substanțe chimice agresive. Fiind considerată o sursă suplimentară de nutrienți, acestea pot fi folosite ca hrană pentru iepuri și găini, dar pot fi utilizate și ca îngrășământ natural pentru plantele din acvariu. Partea din interior a cojilor de banană conține substanțe naturale ce pot fi folosite la lustruirea sau la polișarea obiectelor metalice.

Provoacă-ți imaginația cu coaja de pepene verde

Pe lângă întrebuințările culinare, cum ar fi în dulceață sau murături, coaja de pepene poate fi utilizată în locul cuburilor de gheață din băuturi. O speli bine, o tai cuburi, o lași la congelator peste noapte și o pui în cocktailuri sau în limonadă.

Soluții de curățare cu aromă de citrice

Cojile de citrice pot fi folosite pentru a produce soluții de curățare naturale și eficiente, oferind o alternativă prietenoasă pentru mediul înconjurător. Dacă le infuzezi în oțet alb, poți obține soluții de curățare a chiuvetei, a blaturilor din inox sau marmură. Dacă sunt pisate în blender și amestecate cu puțin bicarbonat de sodiu, poate rezulta o pastă foarte eficientă pentru îndepărtarea diverselor urme din bucătărie, iar dacă le lași în frigider peste noapte, acestea pot absorbi mirosurile neplăcute de alimente.