Secrete în bucatarie –reguli de bună purtare

bucatarie jpg

Iată câteva sugestii care-ți vor schimba viața... casnică și te vor ajuta să scapi de mirosurile neplăcute, de murdăria nedorită sau chiar și de datul oalelor în foc!

Bagă cartofii la mașina de spălat vase

cartofi in masina jpg

De cele mai multe ori, când alegem să îi gătim în coajă, nu reușim să îndepărtăm toată murdăria de pe cartofi. O soluție este folosirea programului de clătire de la mașina de spălat vase, dar înainte asigură-te că nu e nici urmă de detergent sau altă soluție în mașină. Programul este de regulă scurt, folosește apă din abundență și îi curăță uniform.

Elimină mirosul de alimente cu ajutorul unui ziar

Casoletele și vasele de plastic rețin, de obicei, mirosul de alimente și fac ca acesta să persiste sau să pătrundă în legume ori fructe sau să se combine cu preparatele pe care le depozităm, chiar dacă nu sunt întotdeauna sesizabile. Pentru a le elimina, lasă în casolete, peste noapte, câte o pagină de ziar mototolită, iar dimineața spală-le bine pentru a nu rămâne urme de tipar.

Lingura magică

lingura magica jpg

Nu de puține ori, atunci când preparăm supe, tocănițe sau sosuri, oalele dau în foc și produc murdărie pe aragaz și urme neplăcute pe vase. Așadar, dacă există acest risc, atunci când preparatele încep să fiarbă, așazăo lingură de lemn peste oală și vei observa că va reduce din exces și nu va mai da în foc.

Prosopul, inamicul mirosului neplăcut

Atunci când încălzim sau preparăm pește în cuptorul cu microunde, mirosul se impregnează în pereții acestuia și este cu greu eliminat. Sfatul nostru este să torni puțin detergent de vase pe un prosop de bucătărie, să-l bagi în cuptor la încălzit câteva minute, apoi să-l lași acolo aproximativ o jumătate de oră. După ce s-a scurs timpul, șterge pereții cuptorului și vasul acestuia cu prosopul și vei vedea că nu se mai simte niciun miros.

Gheața curăță reziduurile

gheata jpg

Dacă observi un miros neplăcut provenind dinspre scurgerea de la chiuvetă, încearcă acest truc rapid: pui o mână de gheață în canalul de scurgere și pornești apa rece. Cioburile de gheață ajută la curățarea și îndepărtarea resturilor de alimente și mirosurilor nedorite. La final, dai drumul la apa fierbinte.

Cum curățăm oalele de cupru?

Deși nu sunt cele mai răspândite în bucătărie, uneori gătim și în astfel de vase, ușor sensibile la temperaturi ridicate sau la anumite preparate. Pentru a le menține curate și „în viață“ cât mai mult timp, freacă-le cu un burete îmbibat în ketchup. Vei vedea că face minuni!

Prelungește viața buretelui de vase

Deși este indicat să-l schimbăm săptămânal pentru a evita menținerea și propagarea bacteriilor, de multe ori murdărim buretele de vase încă de la prima utilizare. Pentru a-i prelungi „durata de viață“, toarnă detergent de vase pe el și introdu-l în cuptorul cu microunde câteva secunde, apoi clătește-l bine cu apă caldă.