Socul, parfumul verii la pahar

Alege rețeta potrivită și bucură-te de gustul autentic al acestei flori, fie proaspăt, fie conservat, pentru tot parcursul anului!.
Sirop din flori de soc

Ingrediente
20 flori mari de soc
1 l apă
1 kg zahăr
3 lămâi
1 linguriță sare de lămâie
Mod de preparare
Speli florile de soc și le pui într-un vas mare. Adaugi apa, zeama și coaja de lămâie, apoi lași la macerat 24 de ore.
Strecori lichidul și îl fierbi împreună cu zahărul și sarea de lămâie 10-15 minute, apoi torni siropul fierbinte în sticle sterilizate. Închizi ermetic și păstrezi siropul în cămară.
Limonadă din flori de soc

Ingrediente
10-12 flori mari de soc
3 l apă
2 lămâi, tăiate felii
250 g zahăr sau miere
7 g drojdie proaspătă (opțional, pentru fermentare rapidă)
Mod de preparare
Speli bine florile de soc și le pui într-un borcan mare. Adaugi zahărul sau mierea, feliile de lămâie și apa. Amesteci bine. Dacă vrei o fermentare mai rapidă, dizolvi drojdia în puțină apă și o adaugi în borcan.
Acoperi cu un tifon și lași la temperatura camerei 2-3 zile, amestecând zilnic. După ce are gustul dorit, strecori și păstrezi la frigider.
Socată

Ingrediente
30 flori mari de soc
2 l apă
1,5 kg zahăr
4 lămâi
2 lingurițe sare de lămâie
Mod de preparare
Speli florile și le pui într-un vas mare în care ai pus apa, zeama și coaja de lămâie. Lași la macerat 48 de ore, amestecând din când în când.
Strecori lichidul și-l pui la fiert împreună cu zahărul și cu sarea de lămâie. Fierbi 10-15 minute, apoi torni în sticle sterilizate. Depozitezi într-un loc răcoros și întunecat.