Spaghete cu creveţi: găteşte reţeta lui Michael Passarelli şi vei simţi savoarea Italiei în acest preparat

2 img 7936 jpg jpeg

Cine nu iubeşte pastele? Însă când le prepari după reţeta unui chef italian, care pune în valoare fiecare ingredient, atingi excelenţa. Spaghetele cu creveţi, un preparat pe care nu ai voie să-l ratezi!

Atunci când tatăl tău este Antonio Passarelli, este imposibil să-ţi găseşti locul altundeva decât în bucătărie. Aşa că nu e de mirare că Michael Passarelli a călcat pe urmele celebrului şi jovialului său tată. După câţiva ani petrecuţi în restaurante din Europa, stăpânind noi tehnici şi reţete, Michael a revenit în România pentru a pune în practică experienţa acumulată şi pentru a aduce în farfurii minunatele arome ale bucătăriei mediteraneene. Aceasta combină arome simple, dar fabuloase: paste, fructe de mare, ulei de măsline şi ierburi aromatice. Ele se regăsesc în reţeta propusă de talentatul chef Michael Passarelli. 

  • 500 g spaghete
  • 1 kg creveţi prefierţi cu carapace şi cap
  • 500 g pulpă de roşii din conservă
  • 4 morcovi
  • 2 tije ţelină
  • 2 cepe albe
  • 1 crenguţă cimbru
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură busuioc
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 100 ml vin alb
  • câteva cuburi de gheaţă 
  • sare, piper, după gust
  • 50 ml vermut alb
  • 100 g zahăr
  • 100 g sare
  • 1 lime, coajă şi zeamă
  • 2 linguri ulei de măsline

Cureţi creveţii de cap şi de carapace, pe care le păstrezi. Îndepărtezi intestinele creveţilor, apoi îi speli, îi tai bucăţele şi îi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Faci o marinadă din vermut, zahăr şi sare. Amesteci până se topesc, apoi adaugi coaja şi zeama de la lime, uleiul şi răstorni compoziţia peste creveţi, după care îi dai la frigider până a doua zi.

Într-o cratiţă, pui 3 linguri de ulei de măsline şi căleşti toate legumele curăţate şi tăiate pe jumătate. Adaugi capetele şi carapacele creveţilor, stingi totul cu vin şi gheaţă (când adaugi gheaţa, va avea loc o reacţie ce permite eliberarea unei substanţe aromate aflate în capetele creveţilor). Torni sosul de roşii, pui verdeţurile întregi, legate şi fierbi 30 de minute. Treci compoziţia printr-o sită fină, apoi o răstorni într-o tigaie adâncă.

Fierbi pastele în apă clocotită cu sare, al dente. Le scurgi şi le adaugi în tigaie, unde continui să le găteşti în sos 2-3 minute, până ce ajung la consistenţa dorită.

Pui spaghetele în farfurie şi le serveşti cu creveţii marinaţi, stropite cu câteva picături de ulei de măsline şi decorate după preferinţă. 

FOTO: Arhivă personală