Reţeta zilei. Borş rusesc cu sfeclă roşie

bors de sfecla jpeg

De o parte si de alta a Prutului, poveştile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. Întâlnim, deopotrivă, bucate de influenţă poloneza, ucraineană şi rusă, multe dintre cuvintele din bucătărie fiind martore ale acestor împrumuturi.

Borşul rusesc are două caracteristici principale. Una este prezenţa sfeclei roşii, care îi schimbă şi culoarea, şi gustul. Cea de a doua caracteristică este abundenţa legumelor, borşul acesta fiind gros şi săţios, deşi îi lipseste orice urma de proteină sau grăsime animală. Ba, aici, am ceva de spus: vom adăuga smântână – şi o vom face din belsug – în zilele de dulce ori, daca e postul Paştelui, în săptămâna albă, zisă şi a brânzei.

Numai că noi suntem acum în postul Crăciunului, cel generos cu dezlegările la peşte, dar restrictiv când e vorba de lactate şi brânzeturi. Ce ar trebui să ştii atunci când alegi să găteşti, pentru masa de prânz, un borş rusesc?

Ai trebuinţă de o sfeclă roşie mijlocie, o ţelină, doi morcovi, varză crudă, un dovlecel, doi cartofi, o ceapă, 1 l de borş, 3 roşii coapte, un pahar de smântână (facultativ), leuştean, ulei, sare....

Află mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

RETETE ROMANESTI.