Peşte la cuptor cu smântână

peste la cuptor cu smantana jpeg

Crapul este un peşte pentru buzunarul oricui şi poate fi preparat în mai multe feluri. Poţi face un peşte la cuptor cu smântână, după reţeta noastră la care un rol important îl au caperele. Menţionate şi în Biblie, caperele sunt bobocii nedeschişi ai unui arbust (Capparis spinosa) spinos, mic, ce creşte sălbatic într-un climat uscat şi cald. Toate ţărmurile dimprejurul Mării Mediterane sunt suportul acestui arbust şi de aceea este mai cunoscut în ceea ce se numeşte bucătăria mediteraneană. Caperele se păstrează conservate în oţet şi se folosesc uşor strivite, pentru ca gustul să cuprindă toată mâncarea. Bucătăria siciliană şi cea din sudul Italiei au o mulţime de preparate cu capere: salate, paste, pizza, sosuri pentru paste. De asemenea, caperele sunt folosite pentru asezonarea preparatelor din carne şi peşte.

Peşte la cuptor cu smântână - Ingrediente (4 porţii)

1 crap de 1 kg 3 linguri ulei de măsline 1 roşie 150 ml smântână 50 ml vin alb 1 lingură de capere 1 lămâie piper roşu boabe sare piper negru măcinat 2-3 cartofi ceapă verde

Peşte la cuptor cu smântână - Mod de preparare

Peştele curăţat foarte bine şi spălat la interior şi exterior se condimentează cu sare şi piper, după gust şi se aşază într-o tavă. Se adaugă în tavă roşia curăţată de pieliţă, seminţe şi tăiată cubuleţe, caperele şi câteva felii de lămâie.

Se stropeşte totul cu ulei, se adaugă câteva boabe de piper roşu şi vinul, apoi se pune tava la cuptor, având grijă să se stropească peştele din când în când cu sosul din tavă. Când este aproape gata, se adaugă smântâna.

Între timp, cartofii curăţaţi de coajă se fierb întregi, în apă cu sare şi o lingură de ulei. Peştele se serveşte alături de cartofii natur, presăraţi cu rondele de ceapă verde şi cu sosul de smântână.