Iahnie de fasole

Niciodată nu ne săturăm de iahnie de fasole. Iar dacă mai şi nişte murături prin borcane, devine mâncarea cea mai simplă dar bună de te lingi pe degete.
Ingrediente
300 g fasole boabe 2 cepe 1 ardei gras 2 linguri pastă de roşii 2 linguri ulei 1 foaie de dafin 1 ramură de cimbru proaspăt sau uscat 1 linguriţă zahăr sare piper
Cum se prepară
Se pune fasolea la înmuiat cu o seară înainte. Se fierbe în două ape. Se acoperă din nou cu apă caldă, se adaugă sare, foaia de dafin, crenguţa de cimbru, zahărul şi se lasă să fiarbă până când boabele sunt aproape pătrunse. Separat, se căleşte în ulei încins ceapa tocată mărunt împreună cu ardeiul curăţat de seminţe şi tăiat mărunt. Se stinge cu pasta de roşii diluată cu 50 ml apă caldă şi se lasă la fiert 5 minute, după care se toarnă peste fasole. Se potriveşte din nou gustul de sare şi piper şi se pune vasul la cuptor, pentru circa 15-20 de minute, până scade bine. Se serveşte cu ardei iute, cu murături sau cu salată asortată de primăvară.