Zacuscă cu dovlecei

Dacă această zacuscă este prea picantă din cauza gogoşarilor iuţi, o poţi «drege» dacă adaugi câţiva morcovi daţi pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Ingrediente
2 kg dovlecei fragezi 4 kg vinete mari 1 kg ceapă 4 kg ardei gras (sau gogoşari) 500 ml ulei 200 g pastă de tomate 200 ml suc de roşii 1 lingură sare 2 linguri zahăr 2-3 foi de dafin 1 linguriţă boabe de piper
Preparare
Coci vinetele pe flacără, le laşi să se răcorească puţin, apoi le cureţi de coajă şi le laşi în strecurătoare să se scurgă bine zeama. Coci ardeii sau gogoşarii pe tablă (sau în tavă), îi pui într-un vas mare, presari sare peste ei şi, după ce se răcoresc, îi cureţi de pieliţă, cotoare şi de seminţe. Cureţi dovleceii de coajă şi îi tai cubuleţe.
Pui ceapa, o tai mărunt, o pui în strecurătoare şi o clăteşti sub jet de apă rece, după care o laşi să se scurgă bine. Căleşti ceapa cu ulei, doar cât să se înmoaie, adaugi dovleceii şi îi căleşti împreună 15 minute. Adaugi vinetele scurse şi ardeii tăiaţi mărunt. Laşi totul să fiarbă circa 30 de minute. Adaugi sucul de roşii, pasta de tomate, sarea, zahărul, foile de dafin, boabele de piper şi laşi să fiarbă încă 20 de minute, până scade bine, amestecând mereu să nu se prindă de fundul vasului. Pui zacusca fierbinte în borcane sterilizate şi calde, le închizi cu capace filetate şi le laşi să se sterilizeze în cuptorul aragazului 15 minute, la foc foarte mic. A doua zi, le depozitezi în cămară.