Reţeţe cu urzici. Cele mai gustoase şi sănătoase preparate

6 captura de ecran din 2019 05 14 la 18 13 47 png png

Celor care suferă de orice fel de alergie, le este recomandat să bea ceai de urzici o perioada mai îndelungată. Această plantă anihilează predispoziţia la răceli şi combate afecţiunile artritice şi reumatice. De asemenea, urzică poate uşura procesul de urinare la bărbaţi, mai ales dacă prostata este inflamată. Urzica este un diuretic. Ajută corpul să elimine acidul uric şi bacteriile care cauzează infecţii ale tractului urinar şi pietrele de rinichi. Totodată, poate scădea tensiunea şi uşura sindromul premenstrual. Aparent, planta conţine antihistaminice şi antiinflamatoare naturale. Se credea că frunzele înţepătoare ajută pătrunderea acestor substanţe în locurile afectate. Consumă cât de des poţi şi mâncăruri pe bază de urzici:supe,ciorbe,piure. Acestea sunt săţioase,deşi au un număr redus de calorii. Au şi un efect tonic,datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin. Pentru că are atât de multe beneficii, îţi prezentăm câteva reţete cu cea mai sănătoasă planta: urzica

Supă-cremă de urzici

supa crema de urzici jpg jpeg

Ingrediente pentru supă-cremă de urzici:

500 g urzici curăţate şi spălate


250 g cartofi maro-roşcaţi, tăiaţi bucăţi


1 fir de praz, doar partea albă


3 1/4 linguriţe de unt


500 ml apă


1/3 cană (70 g) smântână

Cum prepari supă-cremă de urzici:

Într-o cratiţă pui untul şi prazul şi căleşti până se înmoaie. Adaugi cartofii şi apa şi fierbi până se înmoaie. Pasezi cu blenderul şi treci prin strecurătoare. Aduci înapoi în cratiţă. Adaugi smântâna. Asezonezi cu sare şi piper, după gust. Laşi să se răcească. Opăreşti urzicile proaspete (doar frunzele şi tulpinile mici şi subţiri) până se înmoaie. Pasezi cu blenderul până obţii o cremă moale, apoi o treci prin strecurătoare. Laşi la răcit. Combini supa de cartofi cu piureul de urzici răcit. Asezonezi cu sare şi piper, după gust. Încălzeşti şi subţiezi cu smântână, dacă e nevoie.

Supă de urzici cu orez

supa de urzici cu orez jpg jpeg

Supă de urzici cu orez - Ingrediente

1 l apă


100 g orez


3 linguri ulei


1 legătură ceapă verde


2-3 fire usturoi verde


250 ml smântână


sare


piper

Supă de urzici cu orez - Mod de preparare

Fierbi urzicile în apă cu sare până se înmoaie, după care le scoţi, le scurgi şi le toci. Fierbi în zeama rămasă orezul, ceapa şi usturoiul tocate, iar după ce a mai scăzut apa şi s-a înmuiat orezul adaugi smântâna. Pui urzicile şi condimentezi cu sare şi piper, după gust, mai laşi să dea în 2-3 clocote şi stingi focul.

Piure de urzici cu mămăliguţă

piure urzici jpg jpeg

De ce ai nevoie pentru piure de urzici:

2 kg urzici

1 ceapă, tocată

3-4 linguri ulei

2 linguri făină

2-3 linguriţe usturoi zdrobit

mămăliguţă caldă, pentru servire

ou prăjit, pentru servire

sare

piper

Mod de preparare – Piure de urzici cu mămăliguţă

Speli bine urzicile în câteva ape şi le tai codiţele. Le pui la înmuiat câteva minute în apă fiartă cu puţină sare, apoi le dai la fiert. Când apa începe să clocotească, adaugi ceapa. Le scurgi bine şi le zdrobeşti cu o lingură de lemn sau le dai la blender, apoi le căleşti în uleiul încins 3-4 minute.

Adaugi făina şi 2-3 linguri din apa în care au fiert şi amesteci bine. După ce opreşti focul, combini cu usturoiul, sare şi piper, după gust. Serveşti cu mămăliguţă şi ou.

Pilaf de urzici

pilaf de urzici jpg jpeg

Ingrediente pentru pilaf de urzici:

300 g orez


1 kg urzici


1 ceapă


4 linguri ulei


1 praf de sare

Mod de preparare

Alegi urzicile şi le speli în mai multe ape, pentru a înlătura toate urmele de pământ. Le fierbi în apă cu sare, le scurgi, dar nu arunci apa, şi le toci. Căleşti în ulei ceapa, iar când devine sticloasă, adaugi orezul spălat şi urzicile. Îl laşi 1-2 minute să se călească şi torni 700-800 ml din apa în care au fiert urzicile. Potriveşti de sare şi acoperi cratiţa cu un capac. Orezul este gata când bobul se sfărâmă uşor între degete.