Brânza este unul dintre alimentele de care foarte puţini se pot lipsi în meniurile zilnice. Indiferent că este dulce sau sărată, brânza este versatilă şi face parte din bucătăria românească dintotdeauna. Cu o tradiţie puternică şi în producerea brânzei, în România găseşti cei mai mari fani ai acesteia. Nu toate preparatele sunt sănătoase, în special ţinând cont de provenienţa brânzei folosite, dar ai la dispoziţie diferite reţete gustoase, de la feluri principale la deserturi. Iată câteva idei şi reţete care îţi vor bucura întreaga familie, la orice eveniment.

 

Gustări dulci cu ciocolată şi brânză fără coacere

Gustările dulci şi uşor de preparat sunt ideale pentru zilele în care vrei să-i răsfeţi pe cei mici sau pe cei mari. În special dacă ai un program încărcat, acest tip de prăjiturele nu îţi vor ocupa întreaga zi cu prepararea şi coacerea lor. Acestea sunt similare cu cheesecake-ul, dar sunt versiuni mini, învelite în ciocolată. Dacă vrei să încerci mai multe tipuri, vezi reteta cheesecake preferată din această listă.

Ingrediente:

  • 120 grame biscuiţi digestivi;
  • 1/4 cană făină de cocos;
  • 1/4 cană cacao fără zahăr;
  • 8 linguri de brânză Philadelphia;
  • 2 linguri miere de albine;
  • o linguriţă extract de vanilie;
  • 2-3 linguri lapte de vanilie/migdale;
  • 1/3 chipsuri ciocolată;
  • o linguriţă ulei de cocos.

Mod de preparare:

Într-un mixer adaugă biscuiţii digestivi, făina de cocos, pudra de cacao şi mixează până când biscuiţii se sfărâmă într-o textură fină. Adaugă şi crema de brânză, mierea de albine şi esenţa de vanilie, continuând să mixezi până când textura începe să semene cu un aluat. Dacă aluatul pare prea uscat, mai adaugă câteva picături de lapte de vanilie/migdale. Întinde compoziţia într-o tavă acoperită cu foaie de copt. Foloseşte mâinile pentru a o întinde pe toată suprafaţa şi apasă. Pune chipsurile de ciocolată într-un recipient în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, la temperatură înaltă. Când se topeşte ciocolata, întinde-o pe suprafaţa compoziţiei din tavă. Pune tava la frigider cel puţin o oră, iar apoi taie compoziţia în bucăţi mici pătrate.

O reţetă simplă şi la îndemână pentru oricine este potrivită pentru zilele când vrei să-ţi oferi un răsfăţ dulce. Bucăţile de ciocolată şi brânză pot fi păstrate la frigider timp de aproximativ două săptămâni.

Feta cu gogoşari copţi

Combinaţia dintre feta şi gogoşari copţi rezultă într-o pastă potrivită pentru dipuri sau pentru a oferi un gust inedit unui sandwich făcut pe grabă.

Ingrediente:

  • 4 gogoşari;
  • o lingură plus 1/4 cană ulei de măsline;
  • o jumătate de ceapă medie, tăiată mărunt;
  • un căţel de usturoi, tăiat mărunt;
  • 230 grame brânză feta;
  • 3 linguri de oţet de vin roşu;
  • piper negru proaspăt râşnit;
  • sare;
  • 4 linguriţe frunze de cimbru;
  • lipii sau chipsuri de porumb pentru servire.

Mod de preparare:

Încălzeşte cuptorul la 150 grade Celsius. Aşază gogoşarii pe o tavă tip grătar şi acoperă-i cu câteva picături de ulei de măsline. Coace gogoşarii întorcându-i o dată la 15 minute, timp de aproximativ o oră. Amestecă ceapa, usturoiul, oţetul, piperul şi restul de ulei de măsline. Îndepărtează pielea şi seminţele gogoşarilor şi taie miezul într-un recipient. Adaugă dressingul şi amestecă, iar apoi adaugă bucăţi de feta şi cimbrul. Acoperă şi lasă cel puţin 15 minute pentru a se pătrunde condimentele şi gustul. Serveşte acest sos alături de chipsuri de porumb simple, pită, lipii sau cu pâine.

Sosul este potrivit pentru gustările dintre mese sau la serile de film organizate cu prietenii.

Salată Caprese cu smochine

Se apropie sezonul cald de vară, când vei consuma mai degrabă salate şi preparate uşoare, iar această salată Caprese este perfectă pentru o alimentaţie sănătoasă.

Ingrediente:

  • 230 grame mozzarella;
  • 230 grame smochine proaspete, tăiate în patru;
  • frunze de busuioc;
  • piper negru;
  • sare de mare;
  • ulei de măsline.

Mod de preparare:

Rupe mozzarella în bucăţi şi aranjează-le pe o farfurie. Aşază bucăţile de smochine între acestea şi rupe bucăţi din frunzele de busuioc deasupra. Condimentează cu piper şi sare, iar apoi toarnă deasupra ulei de măsline.

Acest preparat simplu se poate servi pe terasă la o limonadă, în timpul unui brunch cu prietenele, într-o zi de vară caldă, când cauţi ceva uşor, dar aromat şi gustos. Combinaţia de gusturi te va duce cu gândul la zonele mediteraneene.

Reţetele cu brânză se potrivesc pentru orice moment al zilei, în special pe timp de vară, iar cele care se pregătesc uşor pot fi învăţate chiar şi de către copiii tăi.

FOTO pexels.com

 

Loading...