3 pâini de casă gustoase și sănătoase. Nu te vei mai întoarce la pâinea din comerț!

În toate gastronomiile din lume pâinea ocupă un loc important. De la simplă necesitate, la răsfăț culinar, e nelipsită și are zeci de variante. Îți propunem aceste 3 rețete deosebite de pâine de casă.

paine masline shutterstock 2094964810 jpg

Pâinea de casă este sănătoasă și sățioasă FOTOGRAFII Shutterstock

Pâine cu măsline 

Ingrediente

700 g făină albă (granulație 650)

300 g făină integrală de grâu

12 g sare

70 ml ulei de măsline

15 g drojdie uscată

200 g măsline feliate (negre sau Kalamata)

550-600 ml apă

Pui într-un castron apa, uleiul, sarea și amesteci. Presari drojdia. Combini cele două tipuri de făină și le torni peste ingredientele lichide. Începi să frămânți (sau poți face acest lucru cu ajutorul robotului de bucătărie). Când alutul e omogen, încorporezi măslinele. Pui aluatul în alt castron încăpător, îl acoperi cu folie alimentară și dai la frigider, pentru dospire la rece, 12-14 ore.

A doua zi, frămânți aluatul pe masa presărată cu puțină făină, îl împarți în 2 și modelezi 2 pâini rotunde. Le pui în tăvi cu hârtie de copt și le ții din nou la dospit o oră, la cald.

Preîncălzești cuptorul la 220 °C și coci pâinile 15 minute, reduci temperatura la 190 °C și le mai ții aproximativ 35-40 de minute, până prind o crustă rumenă.

Pâine irlandeză cu bicarbonat

Ingrediente

500 g făină albă (sau amestec făină albă şi integrală)

1 linguriţă bicarbonat

½ linguriţă linguriţă praf de copt

1 linguriţă sare grunjoasă

1 linguriţă zahăr

300 ml lapte bătut sau chefir

70 ml apă

Într-un bol, amesteci toate ingredientele uscate. Adaugi apa şi laptele lapte bătut şi omogenizezi amestecul. Nu trebuie să frămânţi, ci doar să omogenizezi, chiar dacă aluatul e uşor lipicios.

Transferi pe masa presărată cu făină şi modelezi rapid o pâine rotundă, fără să frămânţi. O crestezi în cruce, apoi o pui într-o tavă cu hârtie de copt şi o laşi la dospit 45 de minute.

Preîncălzeşti cuptorul. Coci pâinea 40-45 de minute, la 180 ℃.

Pâine-brioșă (Brioche) 

Ingrediente

500 g făină albă (granulație 000)

250 ml lapte (3,5% grăsime)

25 g drojdie proaspătă

2 gălbenușuri

50 g zahăr

100 g unt (82% grăsime)

5 g sare fină

1 ou, pentru uns

Încălzești 100 ml lapte, fărâmițezi drojdia, pui o lingură de făină și lași 15 minute, la căldură.

Torni maiaua într-un bol încăpător, adaugi sarea, zahărul și gălbenușurile, apoi omogenizezi. Torni restul de lapte și de făină și începi să frămânți. Adaugi untul moale, în 2 tranșe și continui să frămânți, până ce aluatul e omogen și nu se mai lipește de mâini. Îl pui în alt castron, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit 2 ore și jumătate.

Scoți aluatul din bol, îl mai frămânți 2 minute, apoi îl împarți în 3. Rulezi 3 suluri, le împletești și le pui într-o tavă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt. Lași din nou la dospit, o oră. Ungi pâinea cu ou bătut și o dai la cuptorul preîncălzit. Coci la 170 °C, aproximativ 45 de minute, până trece testul scobitorii. Poți mânca brioșa la micul dejun, cu cremă de brânză, cremă de ciocolată, unt, miere etc.