«Bătălia» băuturilor: cafea versus ceai negru
Imaginează-ţi o întrecere mai puţin obişnuită: între două tipuri de băuturi cu care ne începem ziua. Câştigă nu cea mai gustoasă, ci cea mai sănătoasă, adică acel preparat care te menţine în formă şi-ţi oferă cea mai mare zestre de substanţe nutritive!
Micul dejun cotidian are două „vedete“ constante: cafeaua şi ceaiul negru. Cafeaua – un star controversat – este una din cele mai consumate băuturi din lume, după apă, şi a fost mult timp suspectată că favorizează apariţia anumitor afecţiuni, în special a celor cardiovasculare. Studii recente au făcut însă dreptate cafeluţei, punând în evidenţă beneficiile ei, asociate unui consum moderat (200-300 mg cofeină pe zi): stimulator al sistemului nervos central, al respiraţiei şi al digestiei, leac antimigrene şi antistres, adjuvant în cure de slăbire. Au fost scoase în evidenţă proprietăţile ei antioxidante şi acţiunea preventivă în cazul maladiilor Alzheimer şi Parkinson. Prin urmare, gustul inconfundabil al cafelei e dublat şi de certe virtuţi terapeutice!
Ceaiul negru, apreciat peste tot în lume, este principalul concurent al cafelei. „Talentele“ lui sunt puse în valoare cu orice ocazie, începând cu gustul rafinat, trecând prin conţinutul bogat în flavonoide – care încetinesc apariţia osteoporozei la femei,în antioxidanţi – prieteni cu sistemul cardiovascular şi combatanţi ai îmbătrânirii, şi terminând cu veritabilul efect revigorant şi antidepresiv.