Borş tradiţional ucrainean cu sfeclă roşie

1 bors ucrinean shutterstock 1415016974 jpg jpeg

Gastronomia ucraineană, are, aşa cum era firesc, influenţe pe care le regăsim în toate ţările învecinate, zonă marcată de-a lungul timpului de multe migraţii şi cuceriri.

Bucătăria din Ucraina are multe preparate în comun cu bucătăria românească sau cu cea poloneză, dar şi multe influenţe din bucătăria rusă.

Acestea din urmă se reflectă în ingredientele des folosite în mâncărurile ucrainene: ciorbele iau forma borşului rusesc, multe variante incluzând sfecla roşie, smântâna este aproape nelipsită, la fel şi varza murată, peştele marinat, colţunaşii, hrişca, murăturile etc.

Borşul este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din Ucraina şi face parte din meniul zilnic. În acestă ţară există peste 30 de variante de borş, pe bază de legume, carne sau peşte. În general, acest tip de supă are la bază sfecla roşie, de unde şi culoarea vibrantă, dar include cartofi, varză dulce sau murată, ciuperci şi alte legume. Poate fi consumat simplu sau cu smântână.

Ingrediente

2 sfecle roşii mari

1 rădăcină ţelină mică

2 morcovi

1 rădăcină pătrunjel

3 cartofi

1 ceapă mare

1 fir praz

500 ml borş

verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean)

3-4 linguri ulei de floarea-soarelui

sare

smântână fermentată, pentru servit

Speli şi cureţi toate legumele. Ţelina, morcovii şi rădăcina de pătrunjel le dai prin răzătoarea mare. Toci ceapa şi tai prazul rondele subţiri. Într-o oală, căleşti în ulei ceapa şi prazul un minut, după care adaugi legumele date prin răzătoare şi mai ţii la foc mediu, 3-4 minute.

Torni peste ele 3 litri de apă, adaugi cartofii curăţaţi şi tăiaţi cuburi mai mari şi sfeclele tăiate julien, pui capacul şi fierbi aproximativ 20 de minute, la foc mediu. Între timp, dai borşul în clocot, în alt vas. Îl torni în oală, peste legume, condimentezi cu sare, după gust, acoperi şi mai laşi să fiarbă câteva minute, să se îmbine aromele. La final, presari verdeaţa preferată tocată mărunt.

Poţi mânca preparatul în varianta de post sau, dacă doreşti, serveşti borşul cu smântână fermentată grasă.

FOTO Shutterstock