Budincă de vară cu fructe de pădure. Reţeta lui Jamie Oliver

budinca de vara cu fructe de padure jpeg

Pentru acest desert extrem de simplu şi foarte apetisant, renumitul bucătar Jamie Oliver ne recomandă să folosim felii de pâine albă. Reţeta este foarte uşoară. Ai nevoie doar de 20 de minute pentru preparare, dar budinca de vară cu fructe de pădure trebuie să stea la frigider peste noapte. Pâinea albă este combinată cu un gem sau o dulceaţă de fructe, pentru ca desertul să nu fie prea însiropat.

Budincă de vară cu fructe de pădure – Ingrediente (8 porţii)

ulei de măsline, pentru uns 800 g fructe de pădure, după preferinţă (zmeură, coacăze roşii, căpşuni, coacăze negre şi mure) 150 g zahăr ½ portocală ½ linguriţă esenţă de vanilie, opţional 7 felii mari de pâine albă 2 linguri de gem de fructe de pădure roşii

Budincă de vară cu fructe de pădure – Mod de preparare

Ungi un bol sau formă de budincă (cu un volum de 850 ml) cu ulei şi aşezi 2 straturi de folie de plastic, lăsând o porţiune să iasă în exterior.

Cureţi şi speli fructele de pădure. Dacă foloseşti căpşuni, le tai în sferturi. Pui toate fructele de pădure într-o cratiţă mare, cu zahărul, sucul de la o portocală şi esenţa de vanilie, dacă foloseşti. Fierbi la foc mic între 3 şi 5 minute sau până când se dizolvă zahărul, iar din fructe începe să iasă sucul. Laşi compoziţia să se răcească şi o dai deoparte.

Îndepărtezi crusta feliilor de pâine albă, apoi întinzi peste ele cele 2 linguri de gem de fructe de pădure.

Aşezi în bolul sau forma de budincă 6 felii de pâine, cu stratul de gem în jos. Le suprapui uşor, ca să te asiguri că nu rămân porţiuni goale şi presezi pâinea chiar şi pe marginile bolului de budincă. După ce s-a răcit compoziţia, torni în bol fructele de pădure cu o lingură şi jumătate din cantitatea de lichid pe care şi-au lăsat-o acestea, păstrând restul pentru mai târziu.

Acoperi budinca de fructe de pădure cu ultima felie de pâine, cu stratul de gem în jos, apoi tragi peste desert folia de plastic rămasă în exterior.

Aşezi o farfurioară (care se potriveşte perfect) peste budinca, apoi aşezi o greutate de aproximativ 2 kilograme peste desert. Dai la frigider peste noapte, pentru ca pâinea să se înmoaie în tot siropul fructelor de pădure.

Pentru sirop, strecori zeama rămasă de la fierberea fructelor printr-o sită fină, într-o cratiţă mică. Fierbi până dă în clocot, apoi fierbi la foc mic între 5 şi 10 minute sau până când sucul şi-a redus volumul şi s-a transformat într-un sirop cu o consistenţă uşorară. Torni siropul într-un borcan şi îl păstrezi la frigider.

Pentru servire, desfaci folia de plastic în care e învelit desertul şi răstorni cu atenţie budinca de vară cu fructe de pădurepe un platou. Torni siropul preparat anterior peste feliile mari de budincă şi serveşti cu o lingură de smântână sau puţină frişcă, după gust.

Sursa + foto: www.jamieoliver.com

Jeleu răcoritor de vară, cu fructe de pădure

Jeleu răcoritor de vară, cu fructe de pădure

Prăjitură cu fructe de pădure şi brânză

Prăjitură cu fructe de pădure şi brânză

Tort diplomat cu fructe de pădure FOTO

Tort diplomat cu fructe de pădure FOTO

Limonadă de soc şi fructe de pădure. Reţeta lui Jamie Oliver

Limonadă de soc şi fructe de pădure. Reţeta lui Jamie Oliver