Ce este aquafaba şi cum faci din ea cea mai bună şi uşoară maioneză de post

1 shutterstock 1793184025 jpg jpeg

O perioadă de restricţii alimentare precum Postul Paştelui nu înseamnă că nu putem avea o alimentaţie bogată, diversificată. Sunt mulţi înlocuitori at produselor de dulce pe care îi putem folosi când gătim, astfel încât postul devine mult mai uşor. Maioneza poate trasforma total multe preparate, iar o delicioasă versiune de post se obţine din aquafaba.

Ce este aquafaba?

Aquafaba este lichidul vâscos în care au fost fierte boabe de leguminoase, în special boabe de năut. Datorită capacităţii sale de a imita proprietăţile albuşului de ou, aquafaba poate fi utilizată ca înlocuitor direct al ouălor, în special al albuşului, în preparate precum maioneză, bezele etc.

Aquafaba are în compoziţie carbohidraţi, proteine ​​şi alte substanţe care, în timpul gătirii, au trecut din boabele uscate de năut în lichidul în care au fost fierte. De aceea, are multiple proprietăţi: emulsionare (în cazul maionezei, emulsia este procesul prin care proteinele din aquafaba se combină cu grăsimile din ulei, formând sosul), spumare, coagulare, gelatinizare şi îngroşare. Astfel, aquafaba devine înlocuitorul ideal în produse precum nuga, bezele, macarons, îngheţată etc. Ea este folosită pe scară largă în produsele vegane. Acest lichid este sărac în calorii, nu conţine gluten şi este foarte versatil.

Cum obţii aquafaba

shutterstock 1949860672 jpg jpeg

Acest ingredient poate fi folosit direct din conservele de năut cumpărate din comerţ, în acest caz este suficient să strecori conţinutul şi să păstrezi lichidul. Totodată, poate fi preparat acasă. Mai exact, speli bine năutul şi îl pui la înmuiat 2-3 ore, în apă călduţă. Arunci apa, clăteşti năutul şi îl pui din nou la înmuiat în apă rece, 2-3 ore. Fierbi boabele de năut până sunt gata, iar lichidul obţinut are o consistenţă uşor vâscoasă. Îl laşi la răcit complet.

Iată cum poţi prepara din aquafaba o maioneză de post light şi delicioasă:

Ingrediente

50 ml aquafaba

180 ml ulei de floarea-soarelui

1 linguriţă muştar

1  lingură zeamă de lămâie

1-2 căţei de usturoi, opţional

Sare

Piper

Pudră de chilli, opţional

Pui toate ingredientele în blender. Mixezi 2-3 minute, la viteză medie, până ce maioneza se îngroaşă şi devine cremoasă. Dacă doreşti, poţi adăuga 1-2 căţei de usturoi. La final, pui pudra de chilli, pentru un gust picant.

Poţi păstra maioneza la frigider, într-un recipient închis etanş, până la o săptămână. Poate fi folosită ca înlocuitor al maionezei cu ouă.

FOTO Shutterstock