Ciorbă de curcan cu tăiţei de casă

ciorba curcan taitei casa jpeg

Pe lângă proteine şi grăsimi, carnea de curcan oferă fosfor, fier, zinc, cupru şi vitaminele B2, B3, B5, B6 şi B12. Înainte de a prepara ciorbă de curcan cu tăiţei de casă, este bine să păstrezi carnea cât mai puţin. O poţi lăsa totuşi două.trei zile la frigider. Curcanul gătit nu trebuie ţinut mai mult de două ore la temperatura camerei. Poţi prepara şi escalop din carne de curcan, la tigaie, scăzut în puţin ulei de măsline, eventual cu puţină ceapă tocată şi, înainte de a fi servit, cu smântână sau cremă de soia.

Ciorbă de curcan cu tăiţei de casă - Ingrediente (6 porţii)

măruntaiele şi aripile de la un curcan potrivit 1 morcov mare 1 rădăcină pătrunjel ½ ţelină mică 1 praz micuţ sau 1 ceapă mare 1 ardei gras 450 g roşii în bulion 1 l borş de casă sare 1 legătură leuştean verde (sau uscat)

1 ou

1 praf de sare

făină cât cuprinde

Ciorbă de curcan cu tăiţei de casă - Mod de preparare

Porţionezi aripile şi le speli bine împreună cu măruntaiele. Le pui la fiert în apă, laşi să dea în câteva clocote şi arunci apa. Adaugi patru litri de apă caldă, aduni spuma, laşi să fiarbă 30 de minute.

Între timp, faci tăieţeii, deoarece foaia trebuie să stea ca să se usuce. Pui făină într-un castronel, faci o adâncitură în mijloc, pui oul, un praf de sare şi amesteci cu o furculiţă până se face un aluat potrivit de tare, după care îl frămânţi cu mâna. Presari făină pe masă şi întinzi cu sucitorul o foaie subţire. O laşi să se usuce, o rulezi şi o tai fâşii subţiri. Răsfiri tăiţeii cu mâna şi-i mai laşi la uscat.

Toci mărunt prazul şi ardeiul, iar rădăcinoasele le dai pe răzătoarea mare. Pui toate legume le în oala cu carne, sărezi, după gust, şi laşi până se înmoaie. Adaugi roşiile în bulion şi mai laşi 15 minute. Dacă sunt întregi, le tai mărunt. Pui jumătate din tăieţei scuturaţi bine de făină, laşi 5 minute şi adaugi borşul fiert separat şi spumuit. Potriveşti gustul de sare, laşi să dea în câteva clocote, opreşti focul şi aromezi cu leuştean verde sau uscat.

Restul de tăieţei îi păstrezi într-o pungă de hârtie şi-i foloseşti altă dată.