Ciulama de iepure la ceaun

Una dintre specialităţile de vânat cele mai cunoscute şi delicioase este şi ciulamaua de iepure la ceaun. Dacă vrei să guşti ceva spectaculos, încearcă această reţetă, mai ales dacă ai posibilitatea să o faci la foc în curte.
Această mâncare iese foarte bună, cu iepurele foarte fraged, dar vă trebuie carne de iepure crescut sănătos, nu din comerţ. Legumele şi restul aromelor ar fi de preferat să fie proaspete, cumpărate de la ţărani. Secretul unei ciulama excelente în stil tradiţional este ca ingredientele să fie cât mai naturale.
Ingrediente Ciulama de iepure la ceaun:
- 1 iepure
- 3 cepe
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 kg de ciuperci proaspete
- 1 ţelină medie
- Câteva măsline verzi tăiate rondele
- 500 ml vin alb de calitate
- 200 g unt
- 300 ml ulei
- 4 linguri de făină
- 1l lapte
- 2-3 căţei de usturoi
- Sare şi piper
- 1 legătură de pătrunjel
- Rozmarin
Mod de preparare Ciulama de iepure la ceaun:
Iepurele se taie bucăţi potrivite. În ceaun se pune la încins uleiul, apoi ceapa, usturoiul şi bucăţile de iepure timp de 10 minute, la călit. Morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se curăţă, se spală şi se dau prin răzătoare. Se lasă 5 minute la călit cu ceapa, usturoiul şi iepurele, apoi se adaugă şi vinul alb şi se lasă la înăbuşit 2 minute.
Apoi, se pune apă fierbinte peste şi se lasă la fiert bine. Când carnea este aproape fiartă se pun ciupercile curăţate şi feliate subţire, măslinele rondele şi se potriveşte de sare, piper, rozmarin şi pătrunjel frunze.
Se trece la prepararea ciulamalei. Untul se topeşte într-o cratiţă şi se adaugă peste, treptat, făina până se încorporează bine. Se pune câte puţin din laptele fiert şi se amestecă bine până se încorporează tot laptele, ca la maioneză. Acest sos se adaugă încet în ceaun, timp în care se amestecă în permanenţă. După ce s-a pus tot, se mai lasă un clocot şi se serveşte cald, de preferat cu mămăligă la ceaun. Poftă bună!